Erwten voor je vierkante meter!

Door De Redactie

Vorige week hielp Laurence Machiels ons met onze eerste plantjes te zaaien in onze vierkante meter moestuin. Tijd om enkele nieuwe dingen toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van erwten?

De Vierkante meter voor beginners

Vorige week zaaide Lien koriander en plantte ze aardappelen. De koriander zal nog een dag of 10 duren voor je het eerste resultaat ziet. De aardappelen daarentegen zijn volop aan het groeien. Van zodra je de eerste scheuten ziet, mag je er weer potgrond op doen, elke keer zo'n 10 cm.

Lien voegt peulerwten toe aan haar vierkante meter.

 • Erwten hebben veel water nodig, anders worden ze taai en vezelachtig.
 • Omdat duiven heel graag erwtentopjes eten, kun je de peulerwten beter bedekken met kippengaas.
 • Peulerwten moet je zaaien voor eind april.

De vierkante meter voor gevorderen

Griet gaat kapucijnererwten, een oude erwtensoort met paarse peulen, zaaien.

 • De peul van deze erwt is zeer hard. Laat ze een nachtje voor het planten in een glas water weken, dan wordt de peul zachter en gaat ze sneller kiemen.
 • Kapucijner zaai je voor eind april. Erwten mag je ook altijd zeker 5 cm diep zaaien.
 • Een ander trukje is een dekentje over de aarde te leggen. Zo wordt de aarde warmer en zal het kiemproces versnellen. Neem een doorschijnend doek, zodat het licht er doorkan, maar ook het regenwater.
 • Een doek beschermt bovendien ook tegen de vorst. Tot midden mei kan het nog vriezen. Heb je geen dekentje? Neem dan een plantpotje of half petflesje en zet het over je plant. Zo wordt je plant ook beschermd. 

Griet zaait ook nog slangenradijs. Slangenradijs is een oud plantje dat je niet veel meer tegenkomt. Het ziet er uit als een radijsplant, alleen groeien er onderaan geen knolletjes. Bij dit plantje komen er langwerpige peulen uit de boemetjes.

 • Je zaait het maximum een centimeter diep.
 • Het zal ongeveer 2 tot 3 weken duren voor je het eerste resultaat ziet, daarna kan je zwakkere kiemen verwijderen.
 • Je zaait deze van maart tot augustus.
 • De plant heeft veel water nodig.

Extra tips

Het kan wel gebeuren dat je last hebt van katten, zij komen maar al te graag hun dagelijkse behoeften doen in de grond van je vierkante meter bak. Hoe kan je dit voorkomen? Je steekt een paar satestokjes erin, waardoor de katten niet genoeg ruimte hebben en je bak met rust zullen laten.

Bijen zijn noodzakelijk voor het slagen van de oogst, zij zorgen immers voor een groot deel van de bestuiving. Hang dus zeker een insectenhotel in je tuin, en help zo de natuur én je vierkante meter. Lees [LINK_TEXT id=1] meer over een insectenhotel.

Ook al heb je nog niets gezaaid, je geeft je grond best af en toe water, zodat hij niet te sterk uitdroogt.

Partner Content