Feiten en fabels uit de diepvries

Door De Redactie

Fruit en kruiden kun je zo invriezen. En als je snel vlees wilt ontdooien, leg je het best in warm water. Of toch niet?

Diepgevroren groenten bevatten minder vitamines dan verse producten
 

Fabel !

Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitamines als verse producten. De vers geoogste groentjes gaan meteen van het veld naar de fabriek. Daar worden ze in recordtempo verhit, afgekoeld en diepgevroren. Zo gaan er nauwelijks vitamines en mineralen verloren. Groenten die je in de supermarkt koopt en daarna nog enkele dagen in de groentelade van je koelkast bewaart, zijn minder vers dan je denkt. Door de lange weg die ze na de oogst tot op ons bord afleggen, verdwijnen veel van de essentiële voedingsstoffen.

Fruit mag je niet invriezen
 

Fabel !

Diepgevroren fruit is een lekkere basis voor verschillende fruitdesserts, coulis en confituur. Hoe ga je te werk? Spoel en halveer het fruit, verwijder de steeltjes en pitten en stop het in diepvrieszakjes. De gemiddelde bewaartijd is twaalf maanden.

Gekookte aardappelen worden zwart in de diepvries
 

Feit !

Aardappelen mag je als puree of als kroketjes invriezen, maar niet ’gewoon gekookt’.
Snij ze bijvoorbeeld in blokjes en kleur ze even aan in een scheutje hete zonnebloemolie.

Verse vis mag je niet invriezen
 

Feit en fabel !

Vis die je zelf uit het water gehaald hebt, mag je zonder meer invriezen. Maar de meeste vis die bij ons aan de kust gevangen wordt, ligt al even op ijs en kan niet meer als vangvers beschouwd worden. Die eet je na aankoop best meteen op.

Groenten moeten altijd geblancheerd worden voor ze de diepvries ingaan
 

Feit !

Door blancheren worden de enzymen afgebroken die anders de smaak, kleur en textuur van de groenten zouden aantasten. Hoe ga je te werk? Breng een grote pan met ongezouten water aan de kook en blancheer de groenten 3 tot 10 minuten, afhankelijk van de soort. Giet af en spoel onder ijskoud water. Hierdoor behouden ze hun kleur, sluiten de poriën zich waardoor er geen vitamines verloren gaan en wordt de invriestijd ingekort.

Ook handig om te weten…

 1. Sluit diepvrieszakjes nooit af met een elastiekje. Die vergaan bij lage temperaturen en hebben dus geen effect meer.
   
 2. Invriesweekendje gepland? Bereid de diepvries voor op het zware werk en zet hem de avond daarvoor op de laagst mogelijke temperatuur (standaard is dat -25°C of -30°C). Zet hem, als die temperatuur bereikt is, weer op -18°C, de normale bewaartemperatuur van de diepvries.
   
 3. Staat het restje al enkele dagen in de koelkast, vries het dan niet meer in.
   
 4. Vries alleen rijp fruit in, want onrijp ingevroren fruit blijft onrijp, ook als het ontdooid is.
   
 5. Invriezen = besparen. Vries geregeld de lekkerste en goedkoopste groenten in. Zo geniet je ook in de winter van verse tomatensaus.
Bron: Libelle 10/2012

Partner Content