Groene asperges schillen: moet het of niet?
© GettyImages

Groene asperges schillen: moet het of niet?

Groene asperges schillen: moet dat nu echt? Sommige mensen doen het wel, anderen niet. Culiredactrice Sofie maakt een einde aan de discussie.

Lezeres Liesbeth: “Ik heb een discussie met mijn moeder. Volgens mij moet je groene asperges niet schillen, volgens haar wél. Wat is het nu?”

Culiredactrice Sofie: “Ik kan je geruststellen, Liesbeth, jij hebt gelijk. Maar je mama ook een beetje.

Groene asperges moet je meestal niet schillen. Tenminste, als het geen te dikke exemplaren zijn. Dunne groene asperges hebben een zachte, dunne schil die je zo kunt eten. Het hardere uiteinde afsnijden of -breken is voldoende als voorbereiding. Daarna kun je de asperges koken, stomen, wokken, grillen… wat je maar wilt.

Heb je dikkere groene asperges gekocht of geoogst? Dan kan de schil wat vezeliger zijn. In dat geval is het aan te raden ze te schillen. Niet helemaal, zoals bij witte asperges, gewoon het onderste stukje volstaat.”

Hoe schil je groene asperges dan precies?

  1. Snij of breek het houtige uiteinde af (ongeveer 2 cm).
  2. Zijn de asperges dik? Schil dan de onderste 5 cm met een dunschiller.
  3. Spoel ze en bereid je groene asperges zoals gewenst: grillen, stomen, koken …

Nog een voordeel van groene asperges

“Een extra reden waarom ik graag al eens groene asperges op tafel zet: ze zijn sneller gaar dan witte asperges. Groene asperges zijn, als je ze kookt, gaar in 4 à 6 minuten, witte hebben 8 à 12 minuten nodig. Dubbele tijdswinst dus! Ik gebruik ze als ik weinig tijd heb om te koken graag in een groene curry of zo.”

Hoe komt dat eigenlijk?

“Groene asperges zijn groen omdat ze zonlicht krijgen. Daardoor bevatten ze chlorofyl (bladgroen) en krijgen ze die dunne schil en fijne structuur. Witte asperges groeien aan dezelfde plant, maar onder de grond. Daardoor zijn ze vezeliger en hebben ze een dikkere schil.”

Aan de slag met deze recepten met groene asperges

Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en misschien wordt ze binnenkort hier of in Libelle beantwoord.

Meer over asperges

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."