Getty Images

Thuis je haar kleuren: zo begin je eraan

Door Jolien Thieleman

Zin in een nieuwe haarkleur, maar kun of wil je niet naar de kapper? Thuis zelf je haar kleuren is erg eenvoudig, maar toch hou je best enkele richtlijnen in het achterhoofd.

Zelf je haar kleuren: thuis of bij de kapper?

Soort kleuring

Haarkleuringen zijn tegenwoordig niet zo slecht meer voor je lokken. Dikwijls bevatten ze verzorgende eigenschappen die je haar beschermen en mooi glad maken. Dit zorgt ervoor dat het erg toegankelijk is om je haar thuis te kleuren, maar weet wel dat kleuringen voor thuisgebruik dikwijls sterker zijn dan die van de kapper. Wees dus goed op de hoogte van de soort kleuring die je gebruikt en of je haar er wel tegen bestand is.

Beschadiging

Heb je sterk behandeld haar of zijn je lokken erg droog en kwetsbaar? Dan breng je toch best eerst een bezoek aan de kapper om verdere beschadiging te vermijden. Ook als je een gevoelige hoofdhuid hebt, vraag je best eerst raad aan een professional.

Extreme kleurveranderingen

Ook extreme kleurveranderingen worden afgeraden bij thuiskleuringen. Je haar ontkleuren of van bruin naar blond gaan, is eerder een werkje voor de kapper. De kans bestaat namelijk dat je je haar erg beschadigt en dat je uiteindelijk met een kleur opgescheept zit waar je niet helemaal tevreden mee bent.

Tijdelijk of permanent?

Of je kiest voor een tijdelijke of permanente kleuring, hangt af van hoe lang je wilt dat het resultaat blijft.

 • Een uitwasbare spoeling blijft tot enkele wasbeurten in je haar zitten. Ideaal om je haar tijdelijk een paar tinten donkerder te maken of je coupe even op te frissen.
 • Bij een semi-permanente kleuring wordt een gekleurd laagje op je lokken gelegd. Zo’n kleuring geeft je lokken een mooie tijdelijke tint die na een 20-tal wasbeurten geleidelijk vervaagt. De spoeling laat geen uitgroei na, maar je moet de kleur wel beter onderhouden.
 • Wil je liever een langdurige dekking of wil je grijze haren camoufleren, dan kies je beter voor een permanente kleuring. Hierbij wordt het natuurlijk pigment van je haar vervangen door een kunstmatig pigment. Bij deze kleuring dien je je uitgroei om de 4 à 6 weken bij te werken.

Thuis je haar kleuren: 12x tips

Klaar om aan de slag te gaan? Deze tips helpen je alvast op weg naar een mooi resultaat!

 1. Erg belangrijk: investeer in een goed product. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar dat zul je dan ook merken aan het resultaat.
 2. Haal genoeg verf in huis: niets zo vervelend als verf te kort hebben tijdens het kleuren.
 3. Volg altijd nauwgezet de instructies op de verpakking. Meng niet zomaar zelf kleuren, want sommige combinaties werken elkaar tegen of bezorgen je zelfs een totaal ander resultaat dan je had gehoopt.
 4. Zorg ervoor dat je lokken goed schoon zijn. Was ze, laat ze goed drogen en gebruik geen stylingproducten meer tot je begint te kleuren.
 5. Bescherm je huid: doe handschoenen aan en smeer een beetje vaseline op je voorhoofd, slapen, nek en oren om te voorkomen dat de kleur in je huid trekt. Heb je geknoeid? Maak je huid dan meteen schoon met een wattenschijfje en wat reinigingsmelk.
 6. Leg een oude handdoek over je schouders om je kleding te beschermen tegen vlekken. Een oud T-shirt werkt ook prima.
 7. Werk met een borstel of bescherm je handen met handschoenen.
 8. Lees goed de instructies op de verpakking om te weten hoelang je het product moet laten inwerken. Laat de verf nooit langer zitten dan aangegeven om beschadiging aan je lokken te voorkomen.
 9. Verdeel je haar in stukken met clips of speldjes en breng de verf aan op je haren. Voor een egaal resultaat start je bij de punten en werk je zo via de lengtes naar je haarwortels toe. De warmte van je hoofdhuid zorgt er immers voor dat de kleuring sneller werkt, waardoor de lengtes en punten meer tijd nodig hebben om de verf op te nemen. Kam alles achteraf nog eens goed door.
 10. Verf je je haar in een donkere kleur? Werk dan erg nauwkeurig, want foutjes vallen veel sneller op. Het is hier vooral belangrijk dat je de verf er langs de haarrand goed inzet: masseer de rand goed in met de verf om achteraf lichte haartjes te vermijden.
 11. Spoel het product grondig uit en breng een voedend masker aan.
 12. Is je kleuring achteraf te fel of te donker uitgevallen? Dan kun je het effect van de kleuring iets doen afnemen door je haar intensief te wassen. Breng je shampoo aan op droog haar, wikkel het in folie en wacht een kwartiertje vooraleer je je haar helemaal uitspoelt.

Uitgroei bijwerken

Als je een permanente kleuring hebt gebruikt, zul je na 4 à 6 weken merken dat je een uitgroei krijgt. Dat betekent niet dat je je hele lengte ook opnieuw moet kleuren. Integendeel, hiermee kun je je haar beschadigen! In dit artikel geeft de kapster tips over hoe je je uitgroei kunt bijwerken.

Na het kleuren: beschermen

Aangepaste shampoo

Zonlicht en hitte van je haardroger of stijltang zijn erg schadelijk voor je gekleurde haren en kunnen ervoor zorgen dat de kleur sneller vervaagt. Gebruik daarom een aangepaste verzorging: shampoos en conditioners voor gekleurd haar hydrateren intensief en bevatten dikwijls een zonnefilter die ervoor zorgt dat je kleur langer mooi blijft. De producten zorgen er bovendien voor dat je lokken hun natuurlijke glans terugkrijgen.

Gele schijn

Heb je je haar blonder gekleurd, maar zie je een gele schijn tevoorschijn komen? Zilvershampoo is je redder in nood: de paarse shampoo bevat koele elementen die de vergeling in je haar neutraliseren. Ook dames met grijze lokken hebben baat bij zo’n shampoo. Voor het beste resultaat laat je ‘m best 5 à 10 minuten inwerken. Gebruik je de shampoo voor de eerste keer? Vermeng ‘m dan eerst met je gewone shampoo en kijk hoe je haar reageert.

Chloor

Ga de eerste dagen na de kleuring niet zwemmen. Chloor kan het resultaat beïnvloeden en blonde lokken zelfs groen doen uitslaan! Ga je naar het zwembad, spoel je haar dan altijd goed uit (ook vóór je in het water springt: je haar werkt immers als een spons) en neem een aangepaste shampoo mee om de chloor er meteen na je duik uit te wassen.

Ook over je haar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content