Thuis je haar kleuren: zo begin je eraan

Thuis je haar kleuren: zo begin je eraan
Getty Images

Zin in een nieuwe look, maar niet om in de kappersstoel te gaan zitten? Zelf je haar kleuren thuis is erg eenvoudig, maar toch hou je best enkele richtlijnen in het achterhoofd.

Thuis of bij de kapper?

Soort kleuring

Haarkleuringen zijn tegenwoordig niet zo slecht meer voor je lokken. Dikwijls bevatten ze verzorgende eigenschappen die je haar beschermen en mooi glad maken. Dit zorgt ervoor dat het erg toegankelijk is om je haar thuis te kleuren, maar weet wel dat kleuringen voor thuisgebruik dikwijls sterker zijn dan die van de kapper. Wees dus goed op de hoogte van het soort kleuring dat je gebruikt en of je haar er wel tegen bestand is.

Beschadiging

Heb je sterk behandeld haar of zijn je lokken erg droog en kwetsbaar? Dan breng je best tóch een bezoek aan de kapper om verdere beschadiging te vermijden. Ook als je een gevoelige hoofdhuid hebt, vraag je best eerst raad aan een professional. Je zou zomaar eens allergisch kunnen reageren, en dat wil je natuurlijk vermijden.

Extreme kleurveranderingen

Ook extreme kleurveranderingen worden afgeraden bij thuiskleuringen. Je haar ontkleuren of van bruin naar blond gaan, is eerder een werkje voor de kapper. De kans bestaat namelijk dat je je haar erg beschadigt en dat je uiteindelijk met een kleur opgescheept zit waar je niet helemaal tevreden mee bent.

Tijdelijk of permanent?

Of je kiest voor een tijdelijke of permanente kleuring, hangt af van hoe lang je wilt dat het resultaat blijft.

 • Een uitwasbare spoeling blijft tot enkele wasbeurten in je haar zitten. Ideaal om je haar tijdelijk een paar tinten donkerder te maken of je coupe net dat beetje op te frissen.
 • Bij een semi-permanente kleuring wordt een gekleurd laagje op je lokken gelegd. Zo’n kleuring geeft je lokken een mooie tijdelijke tint die na een 20-tal wasbeurten geleidelijk vervaagt. De spoeling laat geen uitgroei na, maar je moet de kleur wel beter onderhouden.
 • Wil je liever een langdurige dekking of wil je grijze haren camoufleren, dan kies je beter voor een permanente kleuring. Hierbij wordt het natuurlijk pigment van je haar vervangen door een kunstmatig pigment. Bij deze kleuring dien je je uitgroei om de 4 à 6 weken bij te werken.

De ideale haarkleur

Of je nu voor highlights of een compleet nieuwe kleuring gaat: kies de kleur niet té verschillend van je eigen kleur. Ga voor niet meer dan twee tinten donkerder of lichter als je een natuurlijk resultaat wil. Hou ook rekening met de kleur van je wenkbrauwen: die zijn best nooit lichter dan je haarkleur.

De zoektocht naar je perfecte haarkleur begint bij deze 3 vragen:

 • Wat is je huidskleur?
 • Wat is je natuurlijke haarkleur?
 • Wat is de kleur van je ogen?

Vergelijk je antwoorden met de rijtjes die je hieronder kunt vinden. Ben je een koel type? Dan zijn koele haarkleuren op je lijf geschreven. Vind je je eerder terug in het warme rijtje, dan kies je best een warme haarkleur uit.

 • Koele haarkleuren: asblond, asbruin, koelbruin, natuurlijk bruin, bordeauxrood, auberginerood, zwart met blauwe ondertoon, …
 • Warme haarkleuren: goudblond, goudbruin, koper, roodbruin, kastanjebruin, chocoladebruin, natuurlijk zwart, …

Thuis je haar kleuren: 9 handige tips

Klaar om aan de slag te gaan? Deze tips helpen je alvast op weg naar een mooi resultaat!

 1. Erg belangrijk: investeer in een goed product. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar dat zul je dan ook merken aan het resultaat.
 2. Haal genoeg verf in huis: niets zo vervelend dan verf te kort hebben tijdens het kleuren.
 3. Zorg ervoor dat je lokken goed schoon zijn. Was ze, laat ze goed drogen en gebruik geen stylingproducten meer tot je begint te kleuren.
 4. Bescherm je huid: doe handschoenen aan en smeer een beetje vaseline op je voorhoofd, slapen, nek en oren om te voorkomen dat de kleur in je huid trekt. Heb je geknoeid? Maak je huid dan meteen schoon met een wattenschijfje en wat reinigingsmelk.
 5. Leg een oude handdoek over je schouders om je kleding te beschermen tegen vlekken. Een oud T-shirt werkt ook prima.
 6. Lees goed de instructies op de verpakking om te weten hoelang je het product moet laten inwerken. Laat de verf nooit langer zitten dan aangegeven om beschadiging aan je lokken te voorkomen.
 7. Verdeel je haar in stukken met clips of speldjes en verdeel de verf over je haarwortels. Werk langzaam naar de punten toe.
 8. Kam alles goed door voor een egaal resultaat. Zeker als je je haar donkerder kleurt, is het belangrijk om nauwkeurig te werken. Masseer ook de rand van je haar daarom goed in met de verf.
 9. Spoel het product grondig uit en breng achteraf een voedend masker aan.

Uitgroei bijwerken

Als je een permanente kleuring hebt gebruikt, zul je na 4 à 6 weken merken dat je een uitgroei krijgt. Dit betekent niet dat je je hele lengte ook opnieuw moet kleuren. Integendeel, hiermee kun je je haar beschadigen! Smeer gewoon wat conditioner op de lengtes en behandel alleen je uitgroei. Er zijn speciale uitgroeikits te koop die erg handig in gebruik zijn.

Na het kleuren: beschermen!

Aangepaste shampoo

Zonlicht en hitte van je haardroger of stijltang zijn erg schadelijk voor je gekleurde haren en kunnen ervoor zorgen dat de kleur sneller vervaagt. Gebruik daarom een aangepaste verzorging: shampoos en conditioners voor gekleurd haar hydrateren intensief en bevatten een zonnefilter die ervoor zorgt dat je kleur langer mooi blijft. De producten zorgen er bovendien voor dat je lokken hun natuurlijke glans terugkrijgen.

Tip! Probeer je haar niet meer dan drie keer per week te wassen om zo lang mogelijk van het resultaat te genieten. Hier lees je waarom het zo’n goed idee is om je haar niet te dikwijls te wassen.

Gele schijn

Heb je je haar blonder gekleurd, maar zie je een gele schijn tevoorschijn komen? Zilvershampoo is je redder in nood: de paarse shampoo bevat koele elementen die de vergeling in je haar neutraliseert. Ook dames met grijze lokken hebben baat bij zo’n shampoo. Voor het beste resultaat laat je ‘m best 5 à 10 minuten inwerken. Gebruik je de shampoo voor de eerste keer? Vermeng ‘m dan eerst met je gewone shampoo en kijk hoe je haar reageert.

Chloor

Ga de eerste dagen na de kleuring niet zwemmen. Chloor kan het resultaat beïnvloeden en blonde lokken zelfs groen (!) doen uitslaan. Ga je naar het zwembad, spoel je haar dan altijd goed uit (ook vóór je in het water springt: je haar werkt immers als een spons) en neem een aangepaste shampoo mee om de chloor er meteen na je duik uit te wassen.

Ook over je haar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)