07 May 2015 --- Group of people clinking wine glasses --- Image by © 3photo/Corbis

Kies je de juiste wijn dankzij deze tips

Door De Redactie

De Belg is verlekkerd op een goed glas wijn. En dat weten de producenten ook. We worden geroemd als ‘kenners, openstaand voor nieuwe wijnen én gulle spendeerders’. Daarom dat je vandaag niet minder dan 35 verschillende wijnlanden aantreft op het schap.
Maar hoe maak je de juiste keuze als je voor een muur van honderden flessen staat? Alain Bloeykens helpt jou op weg! 

De Belg is verlekkerd op een goed glas wijn. We worden geroemd als ‘kenners, staan open voor nieuwe wijnen én we spenderen gul’. Daarom dat je vandaag niet minder dan 35 verschillende wijnlanden aantreft op het schap. Maar hoe maak je de juiste keuze als je voor een muur van honderden flessen staat? Wij helpen jou graag op weg!

Vijf algemene tips:

1. Bezin voor je begint

Zomaar naar de supermarkt hollen is niet zo een goed idee. Stel jezelf eerst de vraag waarom je die wijn nodig hebt. Als doordrinkertje onder vrienden? Als aperitief? Om een bepaald gerecht te begeleiden? Om een avondje gezellig te feesten? Elke gelegenheid verlangt immers net weer een andere wijn!

2. Kleur, land of smaakprofiel:

Hoe kies je uit die honderden flessen?Het meest eenvoudig is een selectie te maken op kleur. Wit bijvoorbeeld omdat je niet erg tuk bent op rood. En geen paniek, zelfs al komt er vlees op tafel, een gepast flesje wit kan best.

Ben je iets meer gevorderd, dan selecteer je uiteraard op smaaktype. Keuze genoeg. Van fris, fruitig en lichtvoetig tot krachtig, gerijpt of doorspekt met flink wat tannines. Weet je het echt niet? Durf raad te vragen. Elke supermarkt heeft vandaag wel een adviseur in dienst die je graag verder helpt om jouw keuze te maken.

3.  Klassiek of gedurfd?

Ben je een traditionele wijndrinker?  Dan ga je resoluut voor ‘klassiek’. En dan denken we meteen aan landen als Frankrijk, Italië of Spanje. Op zeker spelen dus.

Je bent meer een avontuurlijke wijndrinker die al eens voor het onbekende durft te kiezen? Waarom niet. Keuze te over. Wereldwijn (Chili, Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland) zijn al jaren ingeburgerd maar vandaag kan je ook makkelijk een flesje uit Moldavië, Turkije, Algerije of zelfs Brazilië op de kop tikken.

4. Niet alleen jouw smaak telt

Dé klassieke fout, vaak koop je wijn die juist jij lekker vindt. Toch maar even nadenken met wie je die fles gaat soldaat maken want wijn drink je immers niet alleen en de smaak en voorkeur van jouw gasten zijn minstens even belangrijk.

5. Let op het budget

Toch maar best even op voorhand een budget vastleggen om onaangename verrassingen te vermijden. Wijn is er immers in elke prijscategorie. En vergeet het fabeltje dat goede wijn per definitie duur moet zijn. Vandaag tik je al een prima fles op de kop tussen de 6 en 10 euro.

 

Een uitgesproken wijnliefhebber? Dan is dit recept vast iets voor jou: eindelijk een [LINK_TEXT id=1]. Een goede fles wijn komt ook beter tot zijn recht met deze[LINK_TEXT id=2].

Partner Content