Hoe kies je een goede bag-in-box wijn?

Hoe kies je een goede bag-in-box wijn?

Barbecue of tuinfeestje gepland? Daar hoort een lekker wijntje bij. En nee, dat hoeft niet altijd uit een fles te zijn. Wijn uit een doos is goedkoper, handiger (want geen gedoe met flessenopeners) én lekker! Wijnkenner Alain Bloeykens vertelt hoe je het beste wijntje eruit kiest.

Alain Bloeykens: “Bag-in-box (of wijn uit een vatje) is al lang geen eenvoudige of wereldse slobberwijn meer. Sinds enkele jaren bottelen ook gereputeerde merken en wijnhuizen uit belangrijke Europese landen hun wijn in bag-in-box.

Hoe kies je er nu een goede wijn uit?

“Kies steeds voor een bib met een jaartal op het etiket. En kies uiteraard voor een zo jong mogelijke wijn (het meest recente oogstjaar voor wit en rood). Staat er toch geen jaartal op de doos? Kijk dan even wanneer de doos afgevuld werd (een verplichte vermelding!) en kies uiteraard voor een recente box.

Volgens sommige producenten kun je de wijn drinken tot 8 tot 12 weken na het openen van de doos. Dat lijkt ons echt té lang. Feit is dat een bib best wel langer bewaard kan worden dan een traditionele fles, maar na twee weken moet de wijn toch flink aan kwaliteit inboeten.”

via GIPHY

 

  • De twee klassieke formaten van de bib zijn 3 en 5 liter. Sinds kort zijn heel wat bibs ook verkrijgbaar in 2 liter en sommige zelfs in 10 liter.
  • Hoe groter het formaat, hoe interessanter en lager de prijs. Bibs zijn dankzij hun formaat makkelijker te koelen dan eenzelfde equivalent in flessen.
  • Bovendien zijn ze eenvoudiger te transporteren en heb je minder afval na gebruik.
  • Ook het openen is bijzonder handig: het kraantje uit het karton halen, het beschermlaagje wegnemen en de wijn is klaar om geschonken te worden.
  • Opgelet: stockeer een bib nooit in een vochtige omgeving want na enkele dagen heb je geen ‘doos’ wijn meer maar eerder een ‘zak’ en die ziet er niet zo fraai uit…”

Nog meer leuke wijn-weetjes

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)