Koekjes versieren: zo maak je een feestelijk cadeautje
Wie Kerstmis zegt, denkt meteen aan lekker eten, gezellig samen zijn en niet te vergeten: cadeautjes! Redactrice Lynn toont in bovenstaande video hoe je een koekje kunt versieren als feestelijk cadeautje. Leuk om te geven of om zelf van te smullen bij een kopje koffie.
Voor je aan de slag gaat…
- Het glazuur dat gebruikt wordt, is royal icing. Dit moetΒ uithardenΒ en dat duurt minimaal 6 uur, maar voor de zekerheid laat je je koekjes bestΒ een nachtje rustenΒ voor je ze inpakt.
- Bewaar je gedecoreerde koekjes op eenΒ droge, koele plaats. Zet zeΒ niet in de koelkast, want door het vocht kan het glazuur niet hard worden.
- Zorg dat de koekjes volledig zijnΒ afgekoeldΒ voor je ze decoreert, anders smelt je glazuur.
Een cadeautje om op te eten
Het recept voor de koekjes (ongeveer 30 stuks)
IngrediΓ«nten:
- 1 ei
- 400 gram bloem
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Bereiding:
- Meng de boter en suiker tot eenΒ romigeΒ massa. Voeg vervolgens het ei toe en geleidelijk aan de bloem, en kneed tot je een stevig koekjesdeeg hebt.
- Wikkel je deegbal in plastic folie of doe in een bewaardoosje, en laat eenΒ uurtje rustenΒ in de koelkast. Na het rusten laat je je deeg terug opΒ kamertemperatuurΒ komen.
- Verwarm de oven voor opΒ 180Β° CelsiusΒ en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Bestrooi je werkblad met een beetjeΒ bloemΒ en rol het deeg uit tot ongeveer eenΒ halve cm dik.
- Steek je vormpje uit het deeg en leg deze figuurtjes op de bakplaat.
- Bak de koekjesΒ 12 Γ 13 minuten*.Β De koekjes kunnen nog zacht aanvoelen als je ze uit de oven haalt, maar eens ze zijn afgekoeld zijn ze hard.
* De baktijd kan per oven verschillen. Hou je koekjes dus steeds goed in de gaten. Zodra het randje lichtbruin begint te worden, mogen ze er zeker uit.
Zo maak je het glazuur (royal icing)
IngrediΓ«nten:
- 400 gram poedersuiker
- 2 rauwe eiwitten (als je liever geen rauwe eiwitten gebruikt, kun je dit vervangen door eiwitpoeder)
- Kleurstof naar keuze (kies bij voorkeur voor gelkleurstoffen: deze zijn erg geconcentreerd waardoor je er maar weinig van nodig hebt)
Bereiding:
- Doe de poedersuiker en de eiwitten in een kom en meng tot je eenΒ witte, vloeibare massaΒ hebt.
- Voeg deΒ kleurstofΒ toe en meng goed.
- Je kunt met deΒ consistentie van je glazuurΒ spelen: om het dikker te maken, voeg je poedersuiker toe en om het vloeibaarder te maken doe je er water of citroensap bij. Let op, voeg niet te veel vocht in een keer toe. Dit doe je best met een theelepeltje en voeg indien nodig meer toe.
Kom naar de Libelle Winterfair
Op deΒ Libelle WinterfairΒ toont redactrice Lynn iedere dag hoe je leuke kerstkoekjes kunt versieren. Je kunt nog tot en metΒ zondag 24 novemberΒ een kijkje komen nemen, vragen komen stellen of gewoon een babbeltje doen met onze redactie. Je vindt ons in Studio Winterfair, stand 433. Tickets zijn slechtsΒ 11 euroΒ in voorverkoop en bestel je viaΒ deze link.
Meer koekjes om te versieren:
- Koekjes versieren: zo maak je een kleurrijke kerstboom
- Koekjes versieren: zo maak je een vrolijke kerstmuts
- Koekjes versieren: zo maak je deze schattige sneeuwman
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!