Maak je eigen mix

Door De Redactie

Pannenkoeken, wafels, koekjes... Allemaal dingen die nóg sneller op tafel staan als je een deegmix gebruikt. Maar wie zegt dat je die in de winkel moet kopen? Homemade kan ook!

Plan een halfuurtje ingrediënten wegen en maak meteen een voorraad homemade bakmixen. Altijd handig om in no time een lekker vieruurtje op tafel te toveren. Alles wat je nodig hebt is een weegschaal en wat plastic bakjes, bokalen of goed afsluitbare diepvrieszakjes. Hang meteen ook een kaartje aan de bokalen of zakjes met de verdere instructies erop (of plak er een etiket op).

1. Pannenkoekenmix

Meng 1 kg bloem (gewone bloem, of de helft witte bloem en de helft volkorenbloem, of speltbloem…) met 2 zakjes bakpoeder, 120 g melkpoeder, 4 el suiker en een snuifje zout. Verdeel de mix over 2 plastic bakjes of bokalen en sluit goed af. Voeg wanneer je gaat bakken per bakje 3 eieren en 2 el olie of gesmolten boter toe en 800 à 900 ml water (of meer, als je het beslag te dik vindt). Bak een stapel pannenkoeken (ongeveer 12) van het beslag, in een pan met boter of olie.

>> je kunt je mix ook maken op basis van een van onze andere pannenkoekrecepten: meng alle droge ingrediënten en voeg de natte ingrediënten pas toe wanneer je gaat bakken.

2. American pancake mix

Doe 750 g zelfrijzende bloem, 2 el suiker en 1 el zout in een kom en meng goed. Verdeel in drie porties en bewaar elke portie in een bokaal van 1,5 l inhoud. Haal, wanneer je pancakes wil bakken, 1 bokaal uit de kast en doe er 2 eieren, 500 ml karnemelk en 4 el gesmolten boter of olie bij. Zet het deksel op de pot en schud goed, zodat je een egaal beslag krijgt. Bak 4 dikke pancakes van het beslag, in een pan met boter.

TIP. Eventueel kun je aan je mix 1 zakje vanillesuiker of een flinke snuif kaneel toevoegen.

>> Nog meer recepten voor pancakes vind je hier.

3. Wafelmix

Meng 1 kg zelfrijzende bloem met 80 g suiker en 20 g zout. Verdeel het mengsel over 4 diepvrieszakjes (doe dus in elk zakje 275 g wafelmix) en sluit goed af. Bewaar ze op een droge plek. Doe wanneer je zin hebt in wafels de inhoud van een zakje in een mengkom en klop er 2 eieren, 475 ml melk en 2 el olie of gesmolten boter door. Bak in een ingevet wafelijzer 4 wafels van het mengsel.

>> Wafels zijn hip! Klik hier voor meer recepten.

4. Koekjesmix

Meng 100 g patisseriebloem met een snuifje baksoda, 1/2 kl zout en een snuifje kaneel. Doe in een glazen bokaal met een inhoud van 1 l 130 g havermout, schep daarop 75 g chocoladedruppels, vervolgens het bloemmengsel, 100 g bruine suiker, 1 zakje vanillesuiker en 50 g kristalsuiker. Zorg dat je mooie laagjes krijgt. Sluit de bokaal. Wanneer je gaat bakken voeg je 1 ei en 100 g zachte boter toe, roer goed om. Schep koffielepels van het deeg op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes 12 minuten in de oven, voorverwarmd op 160°C. Laat afkoelen op een rooster.

TIP. Een bokaal koekjesmix is leuk om cadeau te geven. Maak een label met de instructies en bevestig het met een mooi lint aan de bokaal.

>> Koekjes bakken, altijd fun! Hier vind je nog meer recepten.

5. Cakemix

Doe 300 g zelfrijzende bloem in een bokaal met inhoud van 1 l. Schep er 200 g suiker op, 1 zakje vanillesuiker en 1 kl zout. Sluit de bokaal. Wanneer je gaat bakken, klop je 115 g boter zacht in een mengkom. Voeg er de inhoud van de bokaal aan toe, mix 30 minuten. Voeg 300 ml melk, 2 el olie en 3 eieren toe en klop nog een minuutje door. Giet het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm en bak 20 à 25 minuten in de oven, voorverwarmd op 175°C. Laat afkoelen op een rooster en werk eventueel af met glazuur, met poedersuiker…

>> Hier vind je al onze recepten voor en met cake.

Partner Content