
Passata maken en gebruiken: dit moet je weten over deze tomatenbasis
Passata is de basis voor veel authentieke Italiaanse gerechten. Maar wat is het precies? Culiredactrice Sofie legt uit.
Lezeres Tilly: “Als je een blik tomatenblokjes in de blender doet, krijg je dan passata?”
Culiredactrice Sofie: “Nee, zo simpel is het helaas niet. Passata (ook wel gezeefde tomaten genoemd) is een dikke, gladde bereiding op basis van tomaten, maar het is niet hetzelfde als gemixte tomaten uit blik. Het lijkt er misschien wel een beetje op, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.
- Als je gewoon tomaten uit blik zou mixen, krijg je een waterig geheel. Voor passata worden de tomaten eerst kort verwarmd en dan gepureerd en gezeefd, zodat er zeker geen velletjes en pitjes meer in zitten. Bovendien wordt passata door het verwarmen ook wat dikker.
- Soms is passata puur van tomaten gemaakt, maar soms worden er ook wat smaakmakers (voornamelijk kruiden) aan toegevoegd. Toch is passata nog iets anders dan tomatensaus: dat is echt een afgewerkte saus (op basis van verse tomaten of van passata) en geen basisingrediënt zoals passata er een is.
- Passata smaakt geconcentreerder dan gewoon gemixte tomaten uit blik.”
Kun je zelf passata maken?
“Ja, dat kan! Maak in de zomer, als er volop goedkope tomaten zijn, een voorraadje en bewaar die in gesteriliseerde bokalen of in de diepvriezer. Dit is hoe collega Jolien haar passata maakt.”
Dit kun je zoal maken met passata
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en misschien zie je ze binnenkort hier of in Libelle beantwoord.