Getty Images

Tomaten voor in de saus of rauw? Zo kies je de beste soort

Een van de populairste groente (eigenlijk is het fruit) in onze tuinen is ongetwijfeld de tomaat. Het best wordt ze in serre gekweekt, hoewel ze mits de nodige zorg ook wel buiten lekkere vruchten draagt. We geven jullie nog enkele insider tips over tomaten voor een zo’n groot mogelijke oogst! 

3x slim tomaten kweken

  1. Plant je tomaten nooit op dezelfde hoogte als in de pot, maar minstens

    5 cm dieper. Dat is tot net onder de eerste blaadjes. De fijne haartjes op de stengel zijn namelijk worteltjes. Hoe meer wortels je plant heeft, hoe meer vocht en voeding ze kan opnemen.

  2. Tomaten hebben een steun nodig, van nature zijn het kruipplanten die op de grond liggen. Klassiek worden (bamboe)stokken gebruikt, maar het is veel gemakkelijker om je tomaten langs een touw te leiden. Leg rond de stengel, tegen de grond, een knoop en bind het touw vast in de nok van je serre. Draai de planten elke week een slagje rond het touw, zoals je met een tomatenspiraal zou doen. Kun je het touw bovenaan nergens aan vastmaken? Kies dan voor tomatenspiralen. Neem ze hoog genoeg, liefst 2 meter, en duw ze diep in de grond.

  3. Vergeet niet je tomaten systematisch te dieven! Onder dieven verstaan we het systematische wegknijpen van jonge okselscheuten. Die gaan met veel energie van je plant lopen. Haal je ze niet weg, dan krijg je op de duur een heel warrige struik waarvan het erg moeilijk plukken is.

tomaten soort
Getty Images

Mulch? Een must!

Spaar kostbaar water, en bedek de bodem met mulch. Leg tussen je tomaten een laag stro of hooi en strooi er gerust maaisel van brandnetels, smeerwortel, duizendblad of gras bij.

Wat je strooit, is minder van belang, het is de dikte van de laag die telt. Mik op 10 centimeter. Zo’n laag heeft ook een belangrijke klimaatregelende rol.

Soorten tomaten

Weinig plaats?

Struiktomaten blijven compact en laag, doorgaans zo’n 50 centimeter, en zijn ideaal voor in pot. Je moet ze namelijk niet dieven of opbinden. Ze rijpen sneller dan klassieke tomaten. Plant ze in een pot van 7,5 à 10 liter, geef wekelijks water en elke twee weken voeding. Zet de potten onder een afdak, uit de regen. Lekkere struiktomaten zijn Totem (50 cm), Tiny Tim (30 cm) en Glacier (80 cm).

Rauw of voor tomatensaus?

Maak je graag saus, plant dan San Marzano. Eet je je tomaten liefst rauw, kies dan voor variatie in kleur en textuur, met onder meer Coeur de Boeuf, Ananas Noir of de geelgroen gestreepte Green Zebra.

Hangtomaten

In een hangmand of een hoge pot van minstens 25 centimeter diameter kun je hangtomaten houden zoals Tumbling Tom (Red of Yellow) of Ida Gold, die laten hun takken sierlijk naar beneden hangen. De tomaatjes zijn kleiner dan bij struiktomaten, maar je oogst er meer en langer van, vanaf eind juli tot in oktober.

Klein, maar zoet

Kerstomaten smaken zoeter, en zijn erg leuk om tussendoor van te snoepen. Kies andere kleuren dan klassiek rood:

  • Black Cherry en Blueberry: lekkere ‘zwarte’, sappige cocktailtomaten
  • Rosella: de mooiste roze (en sterke!) kerstomaten
  • Sungold: de beste gele kerstomaat
  • Millefleur: kleine gele bestomaatjes aan weelderig struiken

Tomatenliefhebber? Dan vind je dit vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content