Person cooking and interacting with a recipe displayed on a tablet --- Image by © Ron Royals/Corbis

Recepten ontcijferd: een scheutje of een snuifje hoeveel is dat?

We zien ze graag bezig. Topchefs op televisie die vrolijk staan te kokkerellen. Met grote flair zwieren ze alles de pot in. Een snuifje van dit, een scheutje van dat. Maar soms is zo’n scheutje wel heel veel…

Jamie Oliver bedoelt met een scheutje olijfolie precies een halve fles. En onze eigen Jeroen Meus dopt zijn vingers twee keer in de zoutpot wanneer hij een snuifje zout toevoegt. Bestaan er hier eigenlijk regels over? Wij vroegen het aan onze culi-expert en redactrice bij Libelle Lekker: Jolien.

Wie proeft, die vindt

‘Wanneer chefs vage omschrijvingen gebruiken als een scheutje of snuifje, hoef je er helemaal geen weegschaal bij te halen. Deze begrippen zijn namelijk voor iedereen anders. De reden is simpel: smaken verschillen! We raden iedereen aan om vooral zijn buikgevoel te volgen. Natuurlijk geldt ook hierbij: proeven, proeven, proeven!’

Dus wanneer je Jamie Oliver kwistig met de olijfolie bezig ziet, is dat omdat hij het zo lekker vindt. Dit kan helemaal anders zijn voor jou. Koken blijft een kunst en fingerspitzengefühl. 

De ene banaan is de andere niet

Proeven is van groot belang om te vermijden dat je te veel van iets gebruikt, maar ook nog om een   andere reden. Twee dezelfde ingrediënten kunnen vaak van smaak verschillen. Zo kan een smoothierecept een eetlepel honing vragen maar kan de banaan die erbij hoort ook al heel zoet zijn. Of net niet. Je kunt dus stellen dat ‘een eetlepel’ de richtlijn is maar dat je uiteindelijk gewoon zelf kiest.

Er zijn uiteraard gerechten die een strakke receptuur vragen. Denk maar aan patisserie. Op libelle-lekker.be vind je een handige maten en gewichtentabel die je kan helpen!

Beeld: Corbis

Partner Content