Restje mascarpone? Dit kun je er nog mee maken recepten tips vervangen
© GettyImages

Restje mascarpone over? Dit kun je er nog mee maken

Heb je een restje mascarpone over na het maken van een pastasaus of dessert? Gooi het niet weg, want je kunt er nog verrassend veel mee doen! Culiredactrice Sofie deelt haar favoriete hartige en zoete recepten waarin mascarpone schittert – én handige tips om de romige kaas te vervangen of in te vriezen.

Lezeres Marleen: “Ik maakte een pasta met mascarpone, maar heb nu nog een half bakje over. Wat kan ik daar nog mee maken?”

Culiredactrice Sofie: “Met een restje mascarpone kun je nog allerlei lekkere dingen maken, zowel zoet als hartig. Hier zijn wat ideetjes.”

Hartige gerechten met een restje mascarpone

“Mascarpone is een heerlijk romige verse kaas die je in allerlei gerechten kunt gebruiken, zoals risotto, pastasaus, lasagne of andere ovenschotels.”

Zoete ideeën met een restje mascarpone

“Je kunt ook heerlijke desserten maken met mascarpone. Het bekendste is waarschijnlijk wel tiramisu, maar ook in cheesecake, ander gebak of romige desserts in glaasjes kun je ermee aan de slag.”

Mascarpone als romige vervanger

“Mascarpone kun je inzetten als vervanger van heel wat zuivelproducten. Een overzicht.

  • Als vervanger van roomkaas: bijvoorbeeld in cheesecake. Roomkaas is wel iets zuurder dan mascarpone, voeg dus een klein beetje citroensap toe voor de frisheid.
  • Als vervanger van slagroom: bijvoorbeeld in mousses of bavarois. Mascarpone is zwaarder en vaster dan slagroom. Voeg voor een luchtigere textuur een scheutje melk of room toe.
  • Als vervanger van zure room: bijvoorbeeld als afwerking op een gerecht zoals chili con carne. Ook hier kun je eventueel een beetje citroensap toevoegen voor de frisheid.
  • Als vervanger van boter: voornamelijk in gebak. Mascarpone is een vette kaas, maar wel minder vet dan boter. Je krijgt een lekker romig eindresultaat.
  • Als vervanger van een scheutje room: bijvoorbeeld in soepen en sauzen. De mascarpone smelt mooi uit en zorgt voor een goede binding. Let er wel op dat je de soep of saus niet meer laat koken wanneer je de kaas hebt toegevoegd, dan kan het geheel gaan schiften. Gewoon even doorwarmen is voldoende.
  • Als vervanger van dressing: bijvoorbeeld in pastasalades. Leng eventueel aan met een beetje yoghurt om makkelijker te kunnen mengen, en voeg smaakmakers zoals verse kruiden of een beetje citroen toe.”

Kun je een restje mascarpone ook invriezen?

“In principe zou dat kunnen, maar hou er rekening mee dat de textuur verandert. Bij het ontdooien zullen water en vet scheiden en krijg je een korrelige, schiftende massa die er niet meer aantrekkelijk uitziet. De romigheid gaat verloren en de kaas is niet meer geschikt voor koude bereidingen. Warme bereidingen kunnen wel nog, maar roer de mascarpone goed door voor je ‘m toevoegt aan een soep, saus of quichevulling.

Beslis je je restje mascarpone in te vriezen, onthoud dan dat de kaas in de diepvriezer nog 2 maanden goed blijft (of nog beter: label het doosje met de datum waarop je het ingevroren hebt). En laat de kaas altijd veilig in de koelkast ontdooien, nooit op kamertemperatuur.”

Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.

Meer over mascarpone

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."