Red Hot Chili Peppers with herbs and spices over wooden background - cooking or spicy food concept; Shutterstock ID 204907432

Staat je mond in brand door te pikant eten? Deze tips helpen!

Door De Redactie

Heb je ook de reflex om naar water te grijpen als je mond in brand staat? Dan wéét je dat water het alleen nog erger maakt. Wij serveren je de do’s & don’ts voor een branderig gevoel in je mond.

Wat zorgt voor dat hete gevoel?

First things first: vanwaar komt dat branderige gevoel? De “schuldige” is capsaïcine, een stofje dat voorkomt in chilipeper. De stof heeft hetzelfde effect op je pijnreceptoren als hitte. Vandaar dus dat je hersenen het signaal krijgen dat je mond in brand staat. En dat voel je.

Let wel: het pittige van wasabi, gember, of zelfs mosterd is niet hetzelfde als dat van een pikante chilipeper. Wij gaan in dit stuk na hoe je capsaïcine te lijf kunt gaan. Wie kwistig met cayennepeper of chilivlokken omspringt, of houdt van pittige sausjes als sambal, tabasco en harissa herkent ongetwijfeld het branderige gevoel dat deze stof veroorzaakt.
De kans is zelfs groot dat je er steeds meer van wil. De pijn zorgt er namelijk voor dat je hersenen een natuurlijke pijnstiller aanmaken. De endorfines die vrijkomen, doen niet alleen de pijn verzachten, maar bezorgen je ook een instant vrolijk gevoel. Ook zou pikant eten goed zijn voor je hart.

Hoe je mond blussen: de do’s & don’ts

Don’t: blussen met water, frisdrank of bier

De reden? Capsaïcine, de werkzame stof van chilipeper is vetachtig, en lost dus niet op in water. Integendeel water zorgt er juist voor dat de capsaïcine in je mond wordt rond gespoeld en meer pijn receptoren activeert.

Do: brood, rijst of kroepoek eten

Het zetmeel in brood en rijst bevat lange glucoseketens die perfect dienst doen om de capsaïcine-molecule te doen verdwijnen, waardoor het hete gevoel smelt als sneeuw voor de zon. Ook een schepje suiker, of honing is een goed idee. Nog beter is het om kroepoek te eten: dat bevat naast glucose, ook vet.

Do: er zuivel bijhalen

Een glas melk drinken of een potje yoghurt eten is ook een schitterend plan. Zuivel bevat namelijk caseine, een stof die zich zonder problemen aan de vetachtige substantie van capsaïcine bindt, waardoor het branderige gevoel al snel wegebt. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat yoghurt ook preventief werkt. Het zou zorgen voor een beschermend laagje, zodat scherpe kruiden zich niet makkelijk kunnen hechten. Wie niet waagt niet wint!

Do: aan de whisky of gin zitten

Raar maar waar, capsaïcine lost op in alcohol. Let wel dat het alcoholpercentage zo hoog mogelijk is. Bier is bijvoorbeeld te waterachtig, waardoor de capsaïcine toegankelijk blijft voor je smaakpapillen.

Help, mijn curry is te heet!

Als je ergens gaat eten, kan je er weinig aan veranderen. Maar sta je zelf achter de kookpotten en ben je net iets te enthousiast geweest met sambal?  Dan doen een scheutje citroensap en een schepje suiker wonderen! Ook room of kokosmelk kunnen de scherpe kantjes milderen. Een laatste redmiddel is natuurlijk om meer groenten of vlees toe te voegen, dan wordt het pikante spul verspreid over de hele maaltijd.

Zin gekregen in pittige gerechten? Dit zijn onze favorieten!

 

 

Partner Content