Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Start-to-BBQ

Door De Redactie

Waar stel ik mijn barbecue veilig op? Wat moet ik altijd in de buurt hebben tijdens het grillen en hoe maak ik mijn rooster schoon? Alle barbecuevragen beantwoord!

Barbecue opstellen

  • Zorg dat je barbecue stabiel en veilig uit de buurt van kinderen staat. Zet hem ergens waar hij niet omgestoten kan worden en uit de buurt van zaken die vuur kunnen vatten.
  • Zet een emmer water of een zakje zand in de buurt voor het geval er iets fout zou lopen.
  • Zet, voor je aan de slag gaat, ook een tafel klaar waarop je al je bbq-tools en je ingrediënten kunt uitstallen.

Barbecue aansteken

  • Heb je een houtskoolbarbecue? Steek 'm dan goed op voorhand aan. Als je geen aanmaakblokjes of briketten gebruikt, leg er dan enkele takjes of proppen krantenpapier bij om het houtskool een handje te helpen.
  • Start pas met barbecuën als de kooltjes helemaal wit zijn geworden en gloeien. Reken hiervoor zeker op een halfuur tot een uur nadat je ze hebt aangestoken.
  • Verspreid de kolen goed over de barbecue en leg ze op verschillende hoogtes. Een warme kant om snel vlees dicht te schroeien en een minder warme kant om langzaam te garen. Leg er tenslotte het rooster op en laat dit eerst een paar minuten goed heet worden.

Barbecue schoonmaken

  • Was het rooster op voorhand al roestig, schuur het weer schoon met een prop aluminiumfolie of een spons speciaal voor metaal.
  • Bestrijk je ingrediënten altijd goed met olie voor je ze op het rooster legt, zo voorkom je dat het eten aan het rooster kleeft en verbrandt.
  • Maak het rooster schoon als het nog lauwwarm is. Leg het in een sopje met wat afwasmiddel en borstel het goed schoon.
  • Was het net iets te gezellig tijdens de barbecue en had je geen tijd om het rooster te poetsen. Leg het dan een nacht in het gras en leg het de dag daarna in een sopje.