Win een GourmetStar van Miele ter waarde van € 799!
Ontdek hoe je kan meespelen onderaan dit artikel.
RECEPTEN VOOR 4 PERSONEN
1Vongole à l’espagnole
1 kg vongole of venusschelpen
2 teentjes knoflook
1 bussel bladpeterselie
1 tomaat
200 ml sherry
1 stoomovenschaal (niet-geperforeerd)
Hak de groenten en kruiden fijn en was de schelpjes zorgvuldig.
Neem de niet-geperforeerde stoomovenpan en vul ze met de schelpjes, de kruiden en de groenten.
Werk af met de sherry en stoom in de Miele stoomoven 5 à 6 minuten op 100°C of in de Miele drukstoomoven 2 minuten op 120°C.
2Kipsaté met hummus
2 kipfilets
1 el kipkruiden
1 blik kikkererwten
2 teentjes knoflook
1 kl ras-el-hanout
2 el olijfolie
hittebestendige folie
satéstokjes
stoomovenpan(geperforeerd)
Kruid de kipfilets met de kruiden en wikkel ze één voor één in hittebestendige folie.
Leg de kipfilets in de geperforeerde stoomovenpan en zet ze 25 minuten op 90°C in de Miele stoomoven.
Haal ze uit de stoomoven, snij de kipfilets in reepjes van 2 centimeter en rijg ze op een satéstokje. Serveer met de hummus.
Zo maak je de hummus: Laat de kikkererwten uitlekken en leg ze in een geperforeerde stoomovenschaal. Stoom ze samen met de knoflookteentjes 3 minuten op 100°C in de Miele stoomoven.Voeg na het stomen de kruiden en de olijfolie toe en mix alles fijn tot een glad mengsel.
3Luxe-eitjes met broodsoldaatjes
4 eieren
50 ml room
1 el zalmviseitjes
een paar takjes dille
peper en zout
stoomovenpan (niet-geperforeerd)
Breek de eieren zorgvuldig zodat nog 2/3 van de schalen heel blijft. Kluts de eieren met de garde.
Voeg de room en de zalmviseitjes toe. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de eieren in de niet-geperforeerde stoomovenpan en stoom ze 4 minuten op 85°C in de Miele stoomoven.
Roer, na het stomen, het ei met een garde. Hierdoor krijgt het ei de structuur van een roerei.
Garneer met dille en serveer.
4Erwtensoep met pittige toets
2 el arachideolie
1 bos lente-ui, schoongemaakt en grof gesneden
1 teentje knoflook, gehakt
1 stuk gember ter grootte van een duim, gehakt
1 tl komijnzaad, geroosterd
800 ml groente- of kippenbouillon
450 g doperwten, vers of diepvries
1/2 tl palmsuiker of bruine suiker
stoomovenpan (niet-geperforeerd)
Stoom de lente-ui, samen met de gember en de knoflook, 6 minuten op 100°C in de nietgeperforeerde stoomovenpan.
Voeg de erwtjes erbij en stoom het groentemengsel nogmaals 6 minuten op 100°C.
Haal de stoomovenpan uit de stoomoven, voeg de kruiden, de archideolie, de suiker en de helft van de groentebouillon toe.
Mix glad en voeg naar smaak de rest van de bouillon toe.
5Rolletjes van pompoen met krab
1 blikje krab van 200 g
2 el roomkaas (Philadelphia)
2 el Parmezaanse kaas
2 lente-uitjes
1 el mayonaise
mespunt mierikswortelcrème
snuifje paprikapoeder
1/2 butternutpompoen
peterselie
Snij plakken of repen van de pompoen van ± 2-3 cm dik, 6 cm breed en 12 cm lang. Doe dit met een scherp mes of een mandoline.
Snij de lente-uitjes fijn.
Meng het krabvlees met de roomkaas, mayonaise, Parmezaanse kaas, lente-ui, mierikswortelcrème en paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout.
Leg een goede lepel vulling op de pompoenreepjes en rol ze op.
Leg ze op de plaat in de stoomoven en stoom ze 10 minuten op 100°C of tot de pompoen gaar is.
Kruid met peper en zout en garner met gesnipperde peterselie.
6Brandade op een toast
200 g kabeljauw
100 g aardappelen
1 teentje knoflook
melk
olijfolie
peper en zout
Wrijf de kabeljauw in met grofzout en laat 1 uur rusten.
Spoel en droog hem goed af en gaar hem dan 5 minuten op 80°C in de stoomoven. Gaar ook de aardappelen 8 minuten op 120°C in de stoomoven.
Pureer de aardappelen met een scheutje melk en een mespunt geplette knoflook. Voeg hieraan de kabeljauw toe en een scheut olijfolie, meng en plet goed. Kruid met peper en zout.
Laat goed afkoelen en serveer op een krokant gebakken toast
5 goede redenen om vaker te stomen
Stoomkoken is erg eenvoudig. Groenten, vlees of vis in een schaaltje, eventueel wat kruiden, en in de stoomoven schuiven. Makkelijker kan niet! Wist je dat bepaalde desserts als rijstpap en crème brûlée zelfs makkelijker te maken zijn met stoom dan op de klassieke manier?
De echte, authentieke smaak, de geur en de kleur van je gerechten komt bij stoomkoken beter tot zijn recht. Gerechtjes uit de stoomoven zijn altijd lekker en boordevol smaak.
Stoomkoken is een gezonde manier van koken. Alle vitamines en mineralen worden bewaard. Bovendien heb je ook minder water nodig, en gaart het voedsel een efficiëntere manier door de efficiënte warmteoverdracht. Weinig water, en meer voedingswaarde, dus.
Vlees en vis komen extra sappig en smaakvol uit de stoomoven. Dankzij de vochtige hitte van de stoom drogen vis en vlees niet uit. Bovendien blijft elk stukje vis mooi op zijn geheel omdat je vis altijd onder de 100° stoomt.
Stomen betekent caloriearm koken! Er komt geen boter of olie aan te pas. Ideaal als je op je gewicht wil letten…
Doe mee & win een GourmetStar van Miele
Wil je ook graag beginnen stoomkoken? Dan is de GourmetStar iets voor jou! Deze vrijstaande stoomoven van Miele zet je zo op je aanrecht. Geen inbouwen of extra waterleiding nodig. Je stoomt op 3 niveaus tegelijk en maakt hem in een handomdraai schoon.
Zin om dit geweldige toestel in huis te halen? Surf naar de wedstrijdpagina van Inspired by Miele en maak kans op een GourmetStar ter waarde van € 799!
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Klik hier om dit alsnog toe te laten
Lees verder na de reclame
Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)