Therapeutische voeding in de kijker: citroen

Door De Redactie

Je koelkast ligt ongetwijfeld vol met groenten en fruit. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat sommige van deze producten je kwaaltjes kunnen genezen? Een citroen is bijvoorbeeld je beste vriend bij verkoudheden, infecties en huidproblemen.

Waar is citroen allemaal goed voor?

 • Citroensap is rijk aan vitamine A, B1, B2, B3 en C maar ook aan kalium, folaat, calcium, natrium, zink, koper en ijzer. Daarbij is het een krachtige antioxidant.
   
 • Tijdens de winter zijn citroenen je beste vriend. Niet alleen versterkt citroen je immuunsysteem maar het verlicht ook de symptomen van griep, verkoudheid en keelpijn.
   
 • De essentiële olie van een citroen heeft een zuiverende werking. Het remt allerlei infecties en ontstekingen af zoals blaas- en nierinfecties. Het kan ook aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis, astma en een slijmvliesontsteking behandelen.
   
 • Citroen is een krachtig bloedstelpend middel. Als je huidwondje maar niet stopt met bloeden, kan een citroen hier soelaas bieden.
   
 • Het sap werkt vochtafdrijvend. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter gifstoffen kan uitdrijven en je sneller zweet en urineert.
   
 • De vitamine C in citroen is een goed voor je spijsvertering en afweersysteem. Daarbij helpt het bij aandoeningen aan de lever.
   
 • Citroensap werkt goed bij allerlei huidproblemen. Het uitwendig gebruik helpt zweertjes in je mond en op je tong te behandelen net zoals een koortslip. Je kan het ook op een wespensteek smeren om de pijn te verzachten. Citroensap kan daarnaast hulp bieden bij acne, steenpuisten, een vette huid en broze nagels. Het inwendig gebruik van de citrusvrucht is goed voor de behandeling van aambeien en spataderen.
   
 • De essentiële olie van een citroen kan je gebruiken als je problemen met je bloedsomloop hebt zoals cellulitis of een hoge bloeddruk. Ook voor de gewrichtsaandoeningen reuma en artritis is het goed.

Deze vaststellingen zijn gebasseerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.

Tekst: Klaudia Walloch

Partner Content