Vierkruidenpoeder: wat is het en wat doe je ermee?
Vierkruidenpoeder – of quatre épices – is een klassiek Frans specerijenmengsel dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Culiredactrice Sofie legt uit wat erin zit, waarvoor je het gebruikt en hoe je het makkelijk zelf kunt maken.
Marc: “Ik heb voor een recept vierkruidenpoeder nodig. Wat is dat eigenlijk?”
Culiredactrice Sofie: “Vierkruidenpoeder – ook wel ‘quatre épices‘ genoemd – is een van oorsprong Frans specerijenmengsel dat, zoals de naam het al zegt, bestaat uit vier specerijen: zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember. De exacte samenstelling kan per regio of per kok een beetje verschillen. In de Franse keuken wordt het vaak gebruikt in patés, terrines, wildgerechten, stoofpotjes, marinades en soepen. In de zoete keuken past het dan weer verrassend goed bij speculaas, peperkoek, gebak met appel of peer en zelfs in chocoladebereidingen.”
Waar koop ik vierkruidenpoeder?
“Vierkruidenpoeder kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of in een kruidenspeciaalhandel, of je kunt zelf een mengsel maken van bovengenoemde specerijen. Maak in dat geval niet te veel: vierkruidenpoeder behoudt zijn aroma het best als je de specerijen pas maalt vlak voor gebruik.Maak dus liever twee keer een kleinere hoeveelheid, dan ineens een voorraad voor jaren.”
Zo maak je zelf vierkruidenpoeder
Ingrediënten (voor een klein potje):
- 2 eetlepels versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel versgeraspte nootmuskaat
- 1 eetlepel gemberpoeder
- ½ eetlepel versgemalen kruidnagelpoeder
Zo doe je het:
- Meng alle specerijen goed in een kommetje.
- Proef eventueel een klein beetje en pas de verhoudingen aan naar smaak — wie van pittig houdt, voegt wat extra peper toe; voor een zachtere, warmere smaak kan je iets meer nootmuskaat gebruiken.
- Bewaar het mengsel in een goed afgesloten kruidenpotje op een koele, donkere plaats.
In deze recepten kun je vierkruidenpoeder gebruiken
Heb je ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Misschien lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.









