
Welke mosselen zijn het best?
Of je nu in team brood of frietjes zit, tegen een pot dampende mosselen zeggen wij deze zomer geen nee. Maar welke mosselen koop je nu best in de winkel of bij de visboer?
Zeeuwse mosselen
Belgische mosselen winnen aan terrein maar het blijven de Zeeuwse mosselen ( geoogst in Zeeland) die het vaakst verkocht worden in de winkel. Het seizoen loopt van juli tot april. Ze worden ingedeeld volgens grootte, die staat duidelijk vermeld op de verpakking. Hoe groter de mossel, hoe minder stuks per kilo, maar hoe meer vlees per schelp.
- Goudmerk: < 45 stuks per kg
- Jumbo: 45-55 stuks per kg
- Imperial: 55-65 stuks per kg
- Super: ± 65-80 stuks per kg
- Extra: > 80 stuks per kg
Bouchot mosselen
Deze Franse mosseltjes – ze worden gekweekt op houten palen in de zee- worden geoogst voor de kust van Bretagne en Normandië. Ze zijn vaak iets vroeger verkrijgbaar dan de Zeeuwse mosselen, al is natuurlijk ook weersafhankelijk. Ze zijn iets kleiner van formaat maar zijn heel intens van smaak en populair bij chef-koks.
Toptips bij het koken van mosselen
- Reken op 1 à 1,5 kg per persoon.
- Pas op met zout bij het kruiden, mosselen smaken al zilt.
- lesswaste: toch mosselen over? Paneer ze en top er een zomerse salade mee of bak ze met wat kruidenboter en serveer als hapje.