Verloren Maandag: worstenbrood voor iedereen

De eerste maandag na Driekoningen vieren we traditioneel ‘Verloren Maandag’. Niet eigenaardig als je deze dag nog niet hebt aangestipt in je agenda, want het is vooral een Antwerpse traditie. Maar als het om lekker eten gaat, dan doen wij toch gewoon mee. Worstenbrood en appelbollen voor iedereen dus!

De traditie zegt…

  • Er zijn, zoals bij elke goede traditie, verschillende theorieën over het ontstaan. Maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: verloren maandag was een verloren dag voor de werkgever, een dag waarop nauwelijks gewerkt werd.
  • In de 16de eeuw legden de stadsambtenaren hun eed af de eerste maandag na Driekoningen. Ze werden getrakteerd op een goedkoop worstenbroodje en werkten de rest van de dag niet meer.
  • Een ander verhaal gaat dan weer over de Antwerpse dokwerkers die vlak na Nieuwjaar op kosten van de baas iets mochten gaan drinken en een warm hapje kregen. Door de jaren heen kreeg het worstenbrood er een zoet broertje, de appelbol, bij.

Kopen of zelf maken?

  • Bij de Antwerpse bakkers kun je meestal enkele dagen op voorhand je bestelling plaatsen, en sommige bedrijven bieden het als lunch aan.
  • Maar wil je zelf aan de slag en de perfecte appelbol of het lekkerste worstenbroodje maken, klik dan snel door voor onze niet te versmaden recepten.

Smakelijk!

Vorig artikel
VIDEO: Man redt vastgevroren musje
Volgend artikel
Kate Middleton blaast vandaag 35 kaarsjes uit

Kom een dagje genieten in Thermae 2OOO of blijf gewoon 2 dagen

Shedeals neemt je mee naar Thermae 2OOO voor momenten van pure ontspanning. Voor slechts € 18,99 per persoon ontvang je van ons een eendaags inkomticket waarmee je kan genieten van alle baden en sauna's. Heb je aan één dag niet genoeg? Ga dan voor 2 dagen met overnachting in hotel Cauberg met ontbijt! Maak je dus maar op voor een moment vol ontspanning en rust.

€18.99 €32.50