Zo kun je zien of een pompoen wel of niet eetbaar is

Door De Redactie

Als je aan de herfst denkt, dan denk je aan pompoen. Je maakt er overheerlijke soep van of verwerkt ‘m in een smeuïge cake. Maar niet alle pompoenen zijn geschikt of lekker om te eten. Wanneer heb je te maken met een sierpompoen of kalebas?

Platter en breder

Het is soms lastig om aan de buitenkant van een pompoen te kunnen zien of je deze kunt eten. Alle pompoenen zijn in principe eetbaar, maar de een is natuurlijk lekkerder dan de ander. Beter gezegd: er zijn varianten bij die veel te bitter zijn om te eten. Dit zijn dan vaak kalebassen. Deze herken je aan hun lichte kleur, hele harde schil en ze zijn vaak ook platter en breder. Deze dienen meer als decoratie en zal je ook niet snel tegenkomen in de supermarkt.

Vruchtvlees

Kun je aan de vorm niet zien of je een pompoen of kalebas hebt? Dan kun je de pompoen opensnijden of koken. Zit er geen vruchtvlees in? Dan is de pompoen niet eetbaar, maar heb je een sierkalebas. Om echt zeker te weten of je de pompoen kunt eten, kun je een stukje koken. Is de smaak echt heel bitter? Dan is het geen goed idee om deze op te eten, maar is de smaak wel zoals je van een pompoen gewend bent? Dan heb je een goede in handen.

Natuurlijk zou het jammer zijn dat je op die manier een sierpompoen versnijdt, zonder er iets aan te hebben. Als je twijfelt, gebruik je de pompoen dus best gewoon als decoratie.

Bron: Libelle.nl – Beeld: Getty Images

Deze artikels zijn ook om van te smullen!

Partner Content