© David Samyn

De Palingroute: fietsen langs het water én smullen in Scheldeland

Fietsers die een uitstapje op hun favoriete tweewieler graag combineren met een smakelijke tussenstop, zitten helemaal goed met de Palingroute. Leuke extra: tijdens deze fietstocht hop je maar liefst vier keer het water over met het veer!

Dit kun je verwachten van de Palingroute

Langs de oevers van de Schelde is het zalig fietsen, zeker als je even kunt uitrusten tijdens een overzetje aan het veer. Het leuke aan deze route van 37 km is dat je dat maar liefst vier keer doet. Fietsen doe je vanuit Bornem, in de buurt van Temse, richting Weert en Hamme, waarna je via Sint-Amands en Baasrode tot in het mooie Moerzeke trapt. Vanuit Hamme fiets je daarna nog een laatste keer stevig door, opnieuw richting Temse.

4 hoogtepunten tijdens deze fietsroute

De langste brug van het land

Starten doe je in Bornem en je krijgt er onmiddellijk een prachtig uitzicht bovenop. De Temsebrug verbindt de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen met elkaar. Wist je trouwens dat deze vernieuwde brug de langste van ons land is? De originele brug, die ontworpen werd door Gustave Eiffel, werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest.

Het kasteel van Bornem

© Inge Van den Heuvel

Het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde, voor de gemakkelijkheid het kasteel van Bornem, is een gebouw met een stevige geschiedenis. Normaal kun je even binnenpiepen, maar omwille van de coronacrisis blijven de deuren van het kasteel dit jaar gesloten. Het blijft natuurlijk wel een pareltje om langs te fietsen!

Klik hier voor meer informatie over het kasteel.

Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

© David Samyn

Deze best bewaarde scheepswerf van Vlaanderen is maar liefst 3 hectare groot en is één van de mooiste historisch-industriële sites van Vlaanderen. Je zou het misschien niet denken, maar in de 15de eeuw meerden er dagelijks schepen uit Antwerpen aan in Baasrode. Het is dus zeker een tussenstop waard op je route. Wat je er allemaal kunt bewonderen? Je spot er onder andere twee historische schepen en wandelt er langs de herenwoning van scheepsbouwer Emiel Van Damme. Klik hier voor meer informatie over de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode.

Langs slikken en schorren van de Durme

© David Samyn

Liefhebbers van de natuur komen tijdens deze fietstocht absoluut aan hun trekken. De oevers van de Schelde zijn magisch, maar net zo goed is het fijn om langs het Durmeslikken en -schorrengebied te fietsen. Je zoeft er langs de mooiste waterpartijtjes én geniet al fietsend van de prachtige omgeving in natuurgebied Den Bunt. Meer informatie over dit stukje natuur vind je hier.

Geen Palingroute zonder proeven, toch?

© Mie De Backer

Paling is een echte delicatesse en je eet ‘m op verschillende manieren: in het groen, in een lekkere tomatensaus of stevig aangebakken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Heel wat restaurants in de streek staan bekend om hun unieke recepten, dus maak zeker tijd voor een culinaire tussenstop van formaat.

5 adresjes waar je lekkere paling kunt smullen

Wil je de Palingroute fietsen? Dan kun je de complete fietstocht via deze website terugvinden. Veel fietsplezier!

In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.

De fietsmicrobe te pakken? Meer inspiratie vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content