© Getty Images

Schoenen poetsen: met deze tips zijn ze in een wip weer schoon

Door Sara Dekens

Vuile schoenen zijn een doorn in het oog als je verzorgd voor de dag wilt komen. Je schoenen poetsen lijkt een hele klus, maar is vaak simpeler dan je denkt. Al vraagt elk type schoen een andere aanpak. Welke? Dat lees je hier!

De eerste stap is de makkelijkste, en is altijd dezelfde: veeg met een schone doek het meest zichtbare vuil van je schoenen. Je kunt ook met een zachte borstel voorzichtig alle viezigheid wegvegen.

1. Leren schoenen

Leer is een natuurlijk materiaal en moet goed gevoed worden. Dit gaat het makkelijkst met speciale schoenpoets voor leer in dezelfde kleur als je schoenen, of een neutrale variant. Gebruik hiervoor een borstel met zachte haren en veeg na met een doek als het product goed ingetrokken is.

Heb je geen schoenpoets in huis? Geen nood: de binnenkant van een bananenschil is even effectief. Wrijf met de schil over je schoen en laat even intrekken. Poets het leer nadien op met een doek.

Een vervelende watervlek op je leren schoen krijg je eruit met behulp van vaseline. Laat de vaseline op de plaats van de vlek goed intrekken en wrijf na met een doek.

2. Stoffen of canvas schoenen

Stoffen schoenen in de wasmachine stoppen lijkt een eenvoudige en snelle oplossing, maar op lange termijn is dit niet de beste keuze. In de machine lost de lijm namelijk stilaan op, waardoor je schoenen na enige tijd letterlijk uit elkaar gaan vallen.

Een betere oplossing is een simpel teiltje met warm water en milde zeep:

  1. Verwijder de veters (en eventueel de binnenzolen) en laat de vuile schoenen een uurtje weken;
  2. Wrijf nadien met een doek of een zachte oude tandenborstel voorzichtig over de vlekken tot ze verdwenen zijn;
  3. Spoel goed na zodat je er zeker van bent dat er geen zeepresten in je schoenen achterblijven;
  4. Laat je schoenen drogen aan de lucht, eventueel met een prop papier, tissues of keukenrol erin om het proces te versnellen en de vorm te behouden. Je schoenen in de zon laten drogen doe je beter niet, omdat ze kunnen verkleuren. Witte schoenen mogen natuurlijk wél in de zon.

Je veters was je best apart in een sopje of in een wasnetje in de wasmachine. Opgelet: stop ze nooit los in de machine! Krijg je je veters niet meer echt proper, koop dan gewoon een nieuw paar. Met nieuwe veters zien je schoenen er meteen een stuk frisser uit!

3. Sportschoenen en sneakers

Die mogen toch wel in de wasmachine? Wel, de meningen zijn verdeeld. Wil je zo lang mogelijk genieten van je favoriete schoenen, kies dan net zoals bij stoffen schoenen voor een sopje met milde zeep. Groene zeep is een natuurlijk product dat je zonder problemen kunt gebruiken. De werkwijze is hetzelfde als bij stoffen schoenen.

Heb je witte schoenen die je snel schoon wilt krijgen? Daarvoor verzamelden we volgende tips!

4. Suède schoenen poetsen

Deze verdienen wat extra aandacht. Suède is namelijk een heel erg gevoelig materiaal dat bestaat uit kleine zachte haartjes die makkelijk te beschadigen zijn. Water is de grootste vijand van je suède schoenen, maar in ons klimaat is een beetje regen moeilijk te vermijden.

Zijn je schoenen nat geworden, laat ze dan drogen bij kamertemperatuur en veeg ze nadien schoon met een speciaal borsteltje. Je zult merken dat je suède schoenen er weer prima uitzien als de haren naar boven komen. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat en altijd in één richting borstelt. Vlekken op je suède schoenen verwijderen kan door met een gewone gom zachtjes heen en weer te vegen.

Na het poetsen

Na het poetsen spuit je je schoenen best in met een water- en vuilafstotende spray. Zo bescherm je niet enkel je schoenen, je hoeft ze ook minder te poetsen.

Meer schoonmaaktips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content