Woman Marked For Plastic Surgery --- Image by © Corbis

De 10 meest gevraagde plastische chirurgie in België

Het aantal chirurgische ingrepen is de laatste 15 jaar verdubbeld. Plastische chirurgie is niet enkel een oplossing om er beter uit te zien, ook mensen die een deel van hun lichaam beschadigden door een ongeval of ziekte doen meer en meer beroep op een recontructie. Wij sommen de 10 meest voorkomende plastische ingrepen even op.

1. Liposuctie

Bij liposuctie wordt vet weggezogen op plaatsen in het lichaam waar het zich overtollig opstapelt. Dat is vooral aan de dijen, buik of billen. Een liposuctie zorgt ervoor dat je figuur weer wat gestroomlijnder is, maar het helpt niet om te vermageren.

2. Neuscorrectie

De meeste ingrepen aan de neus zijn kleine aanpassingen. Meestal raadplegen mensen een chirurg om een hobbel op de neus te verwijderen om een mooier zijaanzicht te hebben. Vaak voorkomende neuscorrecties zijn ook neusverkleiningen en neusrechtzettingen.

3. Borstvergroting

Heel wat vrouwen zijn niet tevreden met de grootte van hun borsten. Ze willen vaak een maatje groter omdat ze zich vrouwelijker willen voelen of om zo meer aandacht te krijgen van het mannelijke geslacht. Vrouwen die een pijnlijke borstamputatie hebben ondergaan, laten ook vaak hun borsten reconstrueren.

4. Ooglidconstructie

Je kunt enorm veel last hebben van hangende bovenoogleden: hoofdpijn, vermoeidheid en slecht zicht. Daarom laten veel mensen om medische redenen hun bovenoogleden opspannen. Maar ook een operatie aan onderoogleden, zoals wallen, komt vaak voor.

5. Buikwandcorrectie

Na een stevig dieet, is het mogelijk dat er veel overtollige huid ontstaat. De slappe huid is dikwijls niet weg te krijgen met sporten en dan doen meer en meer mensen beroep op een chirurg. Bij een buikwandcorrectie wordt de overtollige huid weggehaald en de buikspieren opgespannen. In de meeste gevallen combineert men een buikwandoperatie met een liposuctie om de buik nog platter en strakker te krijgen.

6. Facelift

Een facelift wekt vaak een negatieve associatie op bij de mensen, maar wordt toch veel gebruikt. Bij een facelift wordt slappe of uitgezakte huid in het gezicht aangetrokken om rimpels en kraaienpootjes te verwijderen. Vaak liften ze ook de kaaklijn voor een jeugdigere blik. Een facelift helpt niet om lachrimpels weg te krijgen, daar bestaan speciale rimpelbehandelingen voor.

7. Borstverkleining – borstlift

Te grote borsten kunnen enorme klachten met zich meebrengen, zoals rugpijn. Bij een borstverkleining halen ze borstweefsel weg en doen ze vaak een borstlift om de ronde vorm terug te krijgen. Bij een borstlift wordt overtollige huid verwijderd samen met wat borstweefsel.

8. Haartransplantatie

Een haartransplantatie wordt vooral bij mannen uitgevoerd omdat zij vaak te kampen hebben met kaalheid. Bij een haartransplantatie wordt de kale plek op het hoofd gevuld met haren van het achterhoofd. Die haren groeien door en vallen dus niet meer uit.

9. Voorhoofdlift of S-lift

Bij een voorhoofdlift wordt de huid op het voorhoofd aangetrokken om rimpels te doen verdwijnen en wenkbrauwen te liften. Bij een S-lift wordt de kaaklijn en het gebied rond de neus aangetrokken door een S-vormige incisie te maken langs de slaap en het oor. Dit is niet hetzelfde als een facelift , want zowel de incisie als het genezingsproces zijn korter bij een S-lift.

10. Schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie wordt zowel gedaan om esthetische redenen, als om medische redenen. Te grote binnenste schaamlippen kunnen heel pijnlijk zijn bij het sporten: het schuurt tegen je slip en veroorzaakt wondjes. Een schaamlipcorrectie wordt gedaan met een laser of een incisie. De laserbehandeling wordt aangeraden omdat de wond meteen dichtgeschroeid wordt en het litteken minder zichtbaar is.

 

Iedereen die denkt aan plastische chirurgie, denkt aan de neus van Michael Jackson of de lippen van Angelina Jolie. We weten allemaal dat het heel verkeerd kan aflopen: erge littekens, infecties, trombose, gevoelloosheid, zenuwen die niet meer werken. Maar elke operatie brengt risico’s met zich mee. Je moet de mogelijke risico’s afwegen met de mate waarin je last hebt van je aandoening of complex.

Partner Content