8 belangrijke body-checks

Door De Redactie
Je kan gezond eten en gezond leven, maar af het is altijd belangrijk om af en toe een volledige body-check te laten uitvoeren. Sommige controles kan je zelf uitvoeren. Voor andere maak je een afspraak bij je huisarts of je gynae. We zetten 8 belangrijke check-ups op een rijtje!

Je kunt gezond eten en gezond leven , maar het is altijd belangrijk om af en toe een volledige body-check te laten uitvoeren. Sommige controles kan je zelf, voor andere zoek je best professionals op.

Copyright: Shutterstock

1. Cholesterol gehalte

Van een te hoog cholesterol gehalte merk je niets, maar het verhoogt wel het risico op hart- en vaatziekten. Je cholesterol wordt beoordeeld in combinatie met andere factoren zoals je gewicht, je bloeddruk en je rookgewoonten. Een te hoge cholesterol kan erfelijk zijn, maar wordt ook veroorzaakt door overgewicht en te vet eten.
Wanneer? Als iemand in je familie cholesterol problemen heeft of als je bang bent dat je cholesterol te hoog is omdat je te zwaar bent.
Waar? Voor deze controle raadpleeg je gewoon je huisarts. Thuis-testen zijn duur en vaak onbetrouwbaar.

2. Bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan allerlei oorzaken hebben, van roken, overmatig alcoholgebruik, stress, te weinig beweging of overgewicht. Maar het kan evengoed erfelijk bepaald zijn. Tot aan de menopauze hebben vrouwen minder kans op een hoge bloeddruk dan mannen, daarna draaien de rollen om. Van een (te) hoge bloeddruk merk je vaak niets, maar het verhoogt wel het risico op hart- en vaatziekten.
Wanneer? Als het erfelijk bepaald is, of als je regelmatig lichamelijkeklachten hebt, vooral na de overgang
Waar? Voor deze controle maak je een afspraak bij de huisarts. Combineer het met een cholesterol test en een gewichtsmeting.

3. Gewicht/BMI

Om te weten of je last hebt van overgewicht, bereken je je Body Mass Index (BMI). Hierbij wordt de verhouding van je gewicht tot je lengte in kaart gebracht.
Wanneer? Iedereen kan deze test uitvoeren, maar doe het vooral als je denkt dat je te zwaar bent, of als je andere lichamelijke klachten hebt.
Waar? Deze test kan je zelf doen. Surf naar Gezondheid.be en bereken je BMI. Op de kaart zie je meteen of je te zwaar weegt of niet.

4. Conditiepeil

Meestal wordt je conditie gemeten met een fietstest, je longinhoud en een vetpercentage
Wanneer? Als je twijfelt aan je conditie of als je een zware fysieke beproeving wil ondernemen.
Waar? Bij veel sportinstellingen kan je terecht voor een conditietest, maar dat is vaak in combinatie met een lidmaatschap. Je kan ook bij de sportarts terecht.

5. Chlamydia

Bij 10% van de vrouwen die zich laat testen op geslachtsziektes wordt Chlamydia vastgesteld. Meestal merk je niets van een besmetting, maar het kan onvruchtbaarheid en een grotere kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen veroorzaken.
Wanneer? Als je geregeld onbeschermde seks hebt met verschillende partners is het aan te raden je elk jaar te laten testen.
Waar? Bij je gynaecoloog of in het ziekenhuis

6. HIV

Hoe eerder je weet of je HIV-positief bent, hoe beter, omdat je dan tijdig met een behandeling kan starten. HIV is dankzij de medicatie van vandaag een chronische aandoening geworden en leidt niet noodzakelijk tot de dood.
Wanneer? Als je geregeld onbeschermde seks hebt met verschillende partners is het aan te raden je elk jaar te laten testen.
Waar? Bij je huisarts, bij je gynae, in het ziekenhuis

7. Borstkanker

Met zelfonderzoek kan je vroegtijdig symptomen van borstkanker vaststellen. Als vrouw is het belangrijk ‘je borsten te kennen’, maar een maandelijks onderzoek is niet nodig. Op deze website wordt uitgelegd hoe je zelf onderzoek kan verrichten.
Wanneer? De week na je menstruatie
Waar? Thuis. Als je twijfelt maak je een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog

8. Uitstrijkje

Met een uitstrijkje kan baarmoederhalskanker opgespoord worden. Baarmoederhalskanker komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar.
Wanneer? Als je een oproep krijgt of als je klachten hebt zoals abnormaal bloedverlies tussen 2 menstruaties
Waar? Bij je huisarts of je gynaecoloog

 

Partner Content