Dag van de glimlach

Door De Redactie

Jouw tandarts is de geknipte persoon om je tanden in topvorm te houden. Daarom is het noodzakelijk om je gebit 2 keer per jaar te laten controleren.  Jij houdt er meteen een stralende glimlach aan over!

Woensdag 12 september 2012 is het Werelddag van de Mondgezondheid. Hoog tijd dus om je mooiste glimlach tevoorschijn te toveren.

Maar hoe kom je nu aan zo'n stralende mond vol witte tanden? Juist poetsen is de boodschap!

 • Poets je tanden minstens twee keer per dag, 's ochtens en 's avonds voor het eten. Als je onmiddellijk na het eten poetst, kunnen zuren het glazuur van de tanden aantasten.
   
 • Een poetsbeurt duurt twee minuten. Sommige elektronische tandenborstels hebben een ingebouwde klok die bijhoudt hoe lang je nog moet poetsen, maar je kan natuurlijk ook gewoon naar je horloge kijken. Voor kinderen kan een zandlopertje helpen.
   
 • Een goede tandpasta is een must. Kies er een met fluoride, want dat beschermt je tanden tegen tandbederf. Duw de pasta in de borstel en leg 'm er niet bovenop. Een beetje tandpasta, niet meer dan de grootte van een erwt, is voldoende.
   
 • Controleer ook of je tandenborstel nog in goede staat is. Als de haartjes van je borstel uiteen gaan staan, is het tijd voor een nieuwe.
   
 • Maak met je tandenborstel zachte draaibewegingen van recht naar links en omgekeerd, zowel aan de binnen- als de buitenkant van je tanden. De binnenkant van je voorste tanden kan je reinigen door de borstel verticaal van boven naar onderen te bewegen. Poets ook de bovenkant van de kiezen die je voor het kauwen gebruikt.
   
 • Maak er na het poetsen een gewoonte van om te flossen. Met flosdraad kan je de ruimte tussen je tanden reinigen waar je met een gewone tandenborstel niet geraakt en waar dan ook vaak de meeste schade aan de tanden voorkomt.
   
 • Voor een optimale mondhygiëne spoel je ook best met mondwater. Hierdoor verminder je de bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken.
   
 • Breng minstens één keer per jaar, en voor kinderen onder de 18 jaar best tweemaal, een bezoekje aan de tandarts. Zo kan je eventuele gaatjes op tijd opsporen.

Meer info: www.glimlachen.be

Bron: Libelle
Met dank aan Didier Rens, tandarts

Partner Content