Help! De kilo’s vliegen erbij!

Door De Redactie
Sta je op dieet? Probeer je goede eetgewoontes te onderhouden? En sport je regelmatig? Maar blijft je gewicht ondanks alle goede pogingen toch toenemen? 5 factoren kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn...

1. Te weinig slaap

Je lichaam functioneert het best wanneer het goed uitgerust is. Wanneer je niet genoeg slaapt, ervaart je lichaam fysische en biochemische stress waardoor je makkelijker bijkomt in gewicht. Als je moe bent, grijp te trouwens sneller naar snacks of calorierijke voedingsmiddelen om de stress de baas te kunnen. Probeer altijd zo’n 8 uur nachtrust te hebben!

2. Te veel stress

We leven in een maatschappij waar heel veel van ons verwacht wordt, zowel op professioneel als op privé-vlak. Het is dus niet te verwonderen dat we geregeld te kampen krijgen met stress. In stressmomenten grijpen heel wat mensen vaak naar eten om hen meer energie te geven. Dit werkt natuurlijk maar tijdelijk maar het zorgt er wel voor dat je gewicht de hoogte in schiet.

3. Medicatie

Sommige medicijnen kunnen gewichtstoename veroorzaken. Vooral onderstaande types kunnen je op korte tijd heel wat doen verdikken:
– steroïden
– antidepressiva
– medicatie voor diabetici
– medicatie tegen hoge bloeddruk
– anticonceptiepillen

4. Medische “afwijking”

In sommige gevallen kan het ook een medische oorzaak hebben dat je de kilo’s erbij ziet komen. Bepaalde hormonen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je metabolisme trager gaat werken. Of ze zorgen er gewoon voor dat je sneller een kilootje extra vergaart dan normaal is.

5. Menopauze

Vrouwen die in hun menopauze terecht komen, zijn vaak een stuk minder actief dan in hun jongere jaren. Voeg daarbij nog het feit dat je metabolisme sowieso vertraagt door ouder te worden en je weet meteen dat er hier en daar een extra kilootje kan bijkomen. Op hetzelfde moment wordt je hormonenhuishouding ook nog eens helemaal overhoop gegooid waardoor je sneller honger kan krijgen, minder slaapt of depressief wordt.

 

Partner Content