Hema gaat voor genderneutraal: “Weg met ‘jongens- en meisjeskledij'”

De Nederlandse winkelketen Hema schrapt alle geslachtsaanduidingen bij de kinderkledij. Vanaf eind dit jaar krijgen we geen jongens- of meisjesetiketten meer te zien maar enkel ‘kids’.

Waarom?

Hema volgt hiermee het Britse warenhuis John Lewis dat de geslachtsstereotyperingen beu was en daarop besloot ze niet meer te versterken via hun kledij. Veel ouders merkten namelijk op dat teksten op de kledij voor meisjes systematisch minder intelligent en ambitieus waren. Zo heeft het Britse schoenenmerk Clarks een meisjesschoen die ‘Dolly Babe’ heet, terwijl er op het jongensequivalent ‘Leader’ staat.

Meer dan roze hartjes

Het was onder andere de Facebookpost van een tienjarig meisje aan Hema die de bal aan het rollen bracht. Ze schreef dat ze wel meer wou dragen dan enkel roze ondergoed met hartjes op en vroeg zich af waarom er geen stoerder ondergoed voor meisjes bestond.

Trevor Perren, Hema’s inkoopdirecteur kleding vertelt aan de krant De Morgen:”We zien een groeiende behoefte naar stoerdere meisjeskleding. Hema wil daarom ook meer variatie aanbrengen in de collectie.”

Hema’s sekseneutrale kinderkleding wordt enthousiast onthaald. Zo noemt neurowetenschapper Daphna Joel het een ‘grootse stap naar een wereld waarin onze genitaliën niet meer dicteren hoe we ons dienen te gedragen.’

(Bron: De Morgen. Beeld: Getty Images)

Lees ook:

 

Partner Content