Dit is waarom je je gezicht best nooit onder de douche reinigt

Door Jolien Thieleman

Als je toch al onder de douche staat, lijkt je gezicht mee reinigen de beste optie om wat tijd te winnen. Maar terwijl het deugd doet om je lichaam eens goed te scrubben, is je gezicht onder de waterstralen wassen een minder goed idee.

Dat zeggen dermatologen, die waarschuwen voor de kwetsbare huid van je gezicht. Het hete water kan namelijk nogal wat schade veroorzaken.

Rode vlekjes en droge huid

Als je huid in aanraking komt met heet water, verwijden je bloedvaten waardoor je achteraf last kunt hebben van vervelende, rode vlekjes. Bovendien droogt de hitte je huid uit, omdat alle natuurlijke oliën ervan worden weggestript. Een vochtinbrengende crème kan daarna wel wat helpen, maar herstelt de huid niet helemaal.

Te veel producten

Ook haarproducten kunnen je huid irriteren. Als je je gezicht reinigt, staan je poriën open en is je huid extra kwetsbaar. Restjes van shampoo en conditioner die uit je haren spoelen en op je gelaat terechtkomen, doen dan meer kwaad dan goed.

Waterstraal

Niet alleen de hitte en je haarproducten kunnen schade aanrichten, ook de waterstraal kan een belangrijke rol spelen. De kracht van het water valt de fijne huid van je gezicht aan, wat de soepelheid kan aantasten en kan leiden tot meer rimpeltjes. En dat wil niemand, toch?

Wat kun je wel doen?

Onder de douche kun je natuurlijk moeilijk vermijden dat je gezicht nat wordt, maar er zijn wél enkele dingen die je kunt doen om je huid te beschermen.

  • Probeer de sproeier zo weinig mogelijk rechtstreeks op je gezicht te richten.
  • Spoel je gezicht nog even na met lauw tot zelfs koud water om je poriën te sluiten.
  • Wrijf je gelaat achteraf niet droog, maar dep zachtjes met een schone, wollige handdoek. Zo beschadig je je huid minder.

Lees meer:

Partner Content