Exfoliëren kun je leren: dit moet je weten over de vloeibare exfoliant

Exfoliëren kun je leren: dit moet je weten over de vloeibare exfoliant
Getty Images

Een goede gezichtsscrub is onmisbaar in je badkamerkastje. Je verwijdert er een laagje dode huidcellen mee, waardoor je huid gaat stralen. Maar wat als we je vertellen dat zo’n korrelscrub soms meer kwaad dan goed doet? Exfoliëren kan ook met een vloeibare variant – een exfoliant – en wij zijn alvast fan!

Een vloeibare exfoliant, wat is dat?

Huidvriendelijke zuren

In een vloeibare exfoliant zitten ingrediënten die huidvriendelijke zuren bevatten. Die dringen diep tot in de poriën en exfoliëren je huid van binnenuit. Zo verwijderen ze op milde wijze dode huidcellen en maken ze je poriën weer vrij, zonder de huidbarrière te beschadigen.

Mild voor je huid

In tegenstelling tot gewone scrubs, bevatten ze namelijk geen schurende korreldeeltjes waarmee je eigenlijk minuscule krasjes maakt in je huid. Dat zorgt ervoor dat vloeibare exfoliants milder zijn voor je huid, terwijl ze toch krachtiger werken. Op korte tijd maken ze je huid glad, zacht en geven ze je een gezonde gloed, omdat er een nieuwe, frisse huidlaag naar de oppervlakte komt.

Celvernieuwing

Extra mooi is dat ze het celvernieuwingsproces stimuleren, waardoor de zichtbaarheid van rimpels vermindert, pigmentvlekjes vervagen en onzuiverheden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gewone korrelscrubs zullen dit veel minder snel doen, omdat ze slechts oppervlakkig werken.

Een exfoliant voor elk huidtype

Er bestaan twee soorten exfoliants: met AHA- en BHA-zuren. Op basis van je huidtype hebben ze elk hun eigen werking:

 • Een exfoliant met BHA (Beta Hydroxy Acid) bevat salicylzuur: een ingrediënt dat ontstekingsremmend werkt en je huid diep tot in de poriën reinigt. Ideaal dus voor een gecombineerde tot vette huid met aanleg tot puistjes, acne en rosacea. BHA’s zijn erg effectief in een concentratie van 1% tot 2%. Dit staat vaak op de verpakking vermeld.
 • Een product met AHA (Alpha Hydroxy Acid) bevat dan weer andere zuren. Er zijn verschillende soorten die gebruikt kunnen worden, maar de meest effectieve en onderzochte zijn glycolzuur en melkzuur (lactic acid). In tegenstelling tot een BHA-exfoliant, werkt dit product aan het huidoppervlak om huidveroudering zoals zonneschade en pigmentvlekjes te vervagen. AHA’s helpen ook om je huid te hydrateren, waardoor een droge of gevoelige huid haar glans weer terugkrijgt. Ze zijn het meest efficiënt in concentraties tussen de 5% en 10%.

Beide exfolianten kunnen samen worden gebruikt voor een extra sterk exfoliërend effect, zowel op als onder de huidoppervlakte. Hierbij is de concentratie wel heel belangrijk, dus let op als je twee aparte producten gebruikt. Vraag in dat geval raad aan je dermatoloog. Sommige producten bevatten echter al een combinatie van BHA en AHA, waardoor ze perfect veilig zijn om te gebruiken.

Verschillende texturen

Voor elk huidtype is er dus een exfoliant, maar de textuur die je kiest, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hou je bijvoorbeeld van een rijkere textuur, dan kun je voor een lotion of gel kiezen om je huid beter te hydrateren. Een vloeistof trekt dan weer sneller in, waardoor het geschikter is voor een gecombineerde tot vette huid.

Hoe gebruik je het?

Omdat vloeibare exfoliants zo krachtig zijn, bouw je het gebruik ervan best langzaam op. Start met twee keer per week, op woensdag en zondag, bijvoorbeeld. Als je merkt dat je huid goed reageert, kun je naar tweedagelijks of zelfs dagelijks gebruik gaan.

 1. Reinig je huid. Hoe je dat perfect doet, lees je hier.
 2. Gebruik eventueel een toner om je huid aan te vullen met herstellende stoffen en antioxidanten.
 3. Breng de exfoliant aan op je gezicht en hals (maar niet rondom de gevoelige huid van je ogen en lippen) en wacht zo’n 5 à 10 minuten om het te laten inwerken. Spoel het niet af.
 4. Verwen je huid hierna eventueel met een serum dat specifiek inwerkt op je huidbehoeften. Ook een oogcrème kan nuttig zijn om je blik op te frissen.
 5. Breng een dag- of nachtcrème aan om je huid te hydrateren. Gebruik overdag altijd een product met minimaal SPF 30, omdat je huid na het exfoliëren gevoeliger is voor de schadelijke invloeden van de zon.

Wat als je toch wilt scrubben?

Hoewel vloeibaar exfoliëren een betere optie is om je huid mooi en gezond te houden, kun je nog steeds scrubben met een korrelproduct als je dat verkiest. Hou dan wel de volgende dingen in het achterhoofd:

 • Gebruik nooit je lichaamsscrub op je gezicht. Hierin zit dikwijls zout, suiker of een mengsel van gemalen fruitpitten verwerkt. De textuur van de schurende deeltjes is ongelijk, wat je huid zal beschadigen.
 • Kies eerder voor een gezichtsscrub met fijne scrubpartikeltjes, bij voorkeur wateroplosbare jojoba-bolletjes.
 • Ga altijd heel mild te werk. Maak je gezicht nat en scrub in zachte, ronddraaiende bewegingen om te voorkomen dat je je huid beschadigt. Een halve minuut is zeker voldoende.
 • Scrub niet meer dan één keer per week.
 • Combineer een korrelscrub ten slotte nooit met een vloeibare exfoliant, want dat is te veel van het goede.

5x exfoliërende mooimakers

Overtuigd om zo’n liquide exfoliant te testen, maar weet je niet goed voor welk product je moet gaan? Kijk dan gerust eens tussen deze selectie.

1 Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

Deze vloeibare exfoliant met 2% salicylzuur (BHA) is een wereldwijde bestseller en is in het beautykastje van menig beautyliefhebber te vinden. Beautyredactrice Jolien test ‘m hier uit (Paula’s Choice, € 34 voor de full size of € 11 voor het probeerformaat).

2 Exfoliant 1% Salicylzuur

Dr. Jetske Ultee bracht een huidverzorgingslijn uit die ook een exfoliant bevat. Eentje met 1% salicylzuur (BHA), vooral geschikt voor een gevoelige huid die toch van de voordelen van een BHA-product wilt genieten (Jetske Ultee, € 34,95).

3 Lactic Acid 5% + HA 2% Gezichtspeeling

Deze milde peelingformule bevat 5% melkzuur (AHA) en 2% hyaluronzuur. Ideaal om dofheid, een droge huid en een oneffen teint te bestrijden. Bonuspunten voor het zachte prijskaartje! (The Ordinary, € 7,50 bij De Bijenkorf).

4 Brightening AHA Peel Mask

Vijf à tien minuten: meer heeft dit actieve gezichtsmasker met vitamine C en melkzuur (AHA) niet nodig om een stralende, gladde huid tevoorschijn te toveren (Mádara, € 24,95 bij De Bijenkorf).

5 SA Anti-Ruwe Huidcrème

Ook voor je lichaam bestaan exfoliërende producten, die in het bijzonder nuttig zijn om keratosis pilaris (de welbekende ruwe bultjes op je huid) weg te smeren. Dit product van CeraVe bevat, naast een aantal andere krachtige ingrediënten, een combinatie van salicylzuur (BHA) en melkzuur (AHA) om je huid zachtjes te exfoliëren (CeraVe, € 17,95 € 15,98 bij Farmaline of de apotheek).

Bronnen: The Best Skin of Your Life Starts Here van Paula Begoun (uitgeverij: Beginning Press) en Dr. Jetske’s Huidboek van Jetske Ultee (uitgever: Uncover Skincare).

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)