Wanneer moet je een kledingstuk wassen?

Door De Redactie

Wanneer moet je een kledingstuk wassen? Na één keer dragen? Na twee keer? Als het vuil is? Ontdek hier wanneer je iets in de wasmand gooit en hou je garderobe spic en span.

Beha’s

Beha’s moet je na drie à vier keer dragen in de wasmand gooien. Een beha komt niet in direct contact met je oksels dus je kunt ze meer dan één keer dragen. Draag een beha geen twee dagen op een rij, maar wissel liever af.  Zo kan de elastiek in je beha opnieuw ‘ontspannen’.

Tip: Zweet je veel? Was je beha’s dan wel na één keer dragen met een mild wasmiddel. Zweet tast de elastiek aan, dus door je beha schoon te houden kan je de levensduur ervan verlengen.

Jeans

Een jeans gooi je best in de wasmand na vier of vijf keer dragen. Vuil is niet zo snel zichtbaar op jeans en dat is maar goed ook. Door een jeans veel te wassen kan de kleur op den duur verbleken. Om je jeans er als nieuw te laten uitzien, was hem dan binnenstebuiten in koud water. Stop niet in de droogkast, want dat verbleekt de kleur ook.

Tip: Is je jeans na één keer dragen niet meer zo strak? Stop hem dan in de wasmachine op 30°Celcius of stop hem even in de droogkast gedurende 10 minuten (maar niet langer). Skinny jeans was je best na één keer dragen. De stof rondom je knieën gaat namelijk snel uitrekken en slobberen.

Blazer

Een blazer was je best na vijf of zes keer dragen. Je draagt een blazer meestal over een bloes, jurk of trui en daarom hebben ze niet veel onderhoud nodig. Geurtjes blijven wel makkelijk hangen in de stof. Laat je jasje daarom altijd goed verluchten vooraleer je het in de kast hangt.

Tip: Controleer regelmatig of je kraag en manchetten niet vuil zien. Geen tijd om je jasje te wassen? Rol dan tijdelijk je mouwen op of zet je kraagje recht.

Pyjama

Een pyjama stop je best in de wasmachine na drie of vier keer slapen. Een pyjama zou je twee keer zoveel moeten vervangen als je beddengoed. ’s Nachts zweet je veel, dus het is belangrijk om je nachtkledij regelmatig te verschonen.

Tip: Neem je een douche of bad voor het slapengaan? Dan kan je je pyjama twee dagen langer dragen. Heb je een zijden pyjama, dan verwissel je die best dagelijks. Zijde neemt namelijk makkelijk lichaamsoliën op.

Badpak of bikini

Een badpak of bikini was je na elke zwembeurt. Zout en chloor tasten de badstof aan en rekken ze uit. Was je badkleding met de hand en gebruik een mild wasmiddel. Laat je badkleding aan de lucht drogen.

Partner Content