© GettyImages

Aziatische hoornaar in opmars: zo herken je ‘m (en dit doe je best)

Door Rani Merckx

De Aziatische hoornaar is weer gespot in Vlaanderen. De ‘monsterwesp’ – alleen al van de naam gaan we huiveren – is iets kleiner dan de onschuldige Europese hoornaar, maar wél agressiever. Hoe je het uitheemse insect herkent en wat je dan het best doet, lees je hier!

De Aziatische hoornaar: wat is het gevaar?

De Aziatische hoornoor is een uitheemse wesp die oorspronkelijk uit China komt. In 2004 raakte een bevruchte koningin verzeild in Frankrijk, en op die manier neemt het insect de laatste jaren ook zijn intrek in België. Het aantal gevonden koninginnen van de Aziatische hoornaar is het voorbije jaar erg sterk toegenomen, dat meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). In 2021 werden tot mei 17 koninginnen gemeld, dit jaar ligt het aantal – mede door de zachte winter – al op 93.

De wesp vormt een bedreiging voor honingbijen, wilde bijen en andere bestuivers. De Aziatische hoornaar gebruikt onze bestuivers immers als voedsel en moet daarom verdelgd worden.

Zo herken je een Aziatische hoornaar

Je zou de Aziatische hoornaar kunnen aanzien als de Europese tegenhanger, maar in tegenstelling tot het uitheemse insect is de Europese hoornaar erg nuttig en onschadelijk! De Europese hoornaar hoeft niet te worden bestreden, en daarom is het belangrijk dat je hem goed kunt onderscheiden.

TIP: Kijk naar de kleur!

Verschil Aziatische en Europese hoornaar

De Europese hoornaar:

  • is een halve centimeter groter dan de Aziatische. Het is natuurlijk niet evident om de grootte van het insect puur op het zicht af te meten. Of als ‘ie langs je hoofd zoeft. Kijk daarom goed naar de kleur.
  • heeft een bijna volledig geel achterlijf en is voor de rest roodbruin gekleurd.

De Aziatische hoornaar:

  • is donker tot zelfs zwart en heeft een gele band op zijn achterlijf.
  • heeft pootjes met opvallend, gele uiteinden.
Links: de Aziatische hoornaar – rechts: de Europese hoornaar ©GettyImages

Aziatische hoornaar gespot: wat nu?

Heb jij een nest van Aziatische hoornaars gespot? Probeer nooit zelf het nest te verwijderen! De hoornaar kan – net als elke andere wespensoort – zeer agressief reageren als hij verstoord wordt in zijn nest!

Wat moet je dan wel doen?

Maak een foto van het nest en het insect, en stuur het door naar vespawatch.be. Gespecialiseerde verdelgers komen dan het nest verdelgen. Op die manier kunnen ze de invasie van de Aziatische hoornaars intomen.

Help, ik ben gestoken

Doordat het uitheemse insect groter is dan een bij of een wesp is de angel ook langer en kan die dieper in je huid steken. Daardoor kan de pijn heftiger zijn en de reactie op de steek sneller komen. Bij een allergische reactie neem je altijd best contact op met een dokter!

Bron: Natuurpunt

Nog meer zomers gezoem:

Tuinierplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content