© Getty Images

Rat of muis in huis? Zo herken je het verschil

Toen een vriendin van onze groenredactrice Charlotte overtuigd was dat ze een rat in huis had gezien, maar het uiteindelijk om een zwangere, dikke muis ging, vroegen we ons af hoe je als leek snel het verschil ziet. Dus zochten we het voor je uit!

Rat of muis?

Een jonge, kleinere rat wordt weleens verward met een grote muis en omgekeerd. Hoe kun je ze nu in een oogopslag onderscheiden van elkaar? Toch iets wat handig is om te weten. Want bij een rat in huis bel je maar beter meteen naar de ongediertebestrijding om ze zo snel mogelijk uit je huis te bannen. Ze knagen kabels en isolatie door, brengen ziektes mee en vormen in geen tijd een ware plaag. Brrr, neen bedankt!

Op het zicht te herkennen

Muizen en ratten worden snel over dezelfde kam geschoren. Ze hebben allebei scherpe hoektanden, korte pootjes en een lange staart. Beide zijn knaag- en plaagdieren, maar wel heel verre nichten en neven van elkaar. Eigenlijk kun je ze snel van elkaar onderscheiden door naar de oren te kijken. Muizen hebben in verhouding met hun kop namelijk veel grotere oren dan ratten. Ook hun snuit is spitser. Bij ratten zijn de poten dan weer groter en de staart dikker en volledig kaal.

verschil rat muis
Bruine rat (de meest voorkomende in huis) © Getty Images
verschil muis en rat
De typische huismuis © Getty Images

Uitwerpselen

Je hoeft een muis of rat niet in levenden lijve te spotten. Ook aan een hoopje kleine keutels kun je uitmaken of het om een muis of rat gaat. Bij de bruine rat zijn de uitwerpselen precies zwarte grote rijstkorrels tussen 0,5 en 2,5 cm lang en bij een muis hebben ze eerder de lengte en de vorm van hagelslag (muizenstrontjes, dus).

Wist je trouwens dat…

 • je altijd wegwerphandschoenen en een masker moet dragen bij het opkuisen van uitwerpselen. Je kunt namelijk al ziek worden door de stofdeeltjes van rattenkeutels in te ademen.
 • Gebruik nooit de stofzuiger, maar veeg ze op en poets de plek met verdund bleekwater.

Leefplek

Ook de ingang van hun nest verraadt wie er woont. Vind je een holletje boven de grond? Dan zit je waarschijnlijk met een muis. Bruine ratten zijn slechte klimmers en hebben holen in de grond. Muizen vind je trouwens ook vaak in de spouwmuur.

Hoe krijg je ze uit huis?

Terwijl je muizen gerust zelf kunt verjagen, is dat bij ratten een ander verhaal. Daarvoor heb je hulp nodig van een erkend plaagdierenbestrijder. Verwittig ook de buren en eventueel de gemeente, want een rat komt zelden alleen. Dus soms is er een grotere aanpak nodig. Denk je dat de ratten afkomstig zijn van een waterloop in de buurt? In dat geval kun je contact opnemen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Beter voorkomen dan genezen

Preventie is altijd de eerste en de belangrijkste stap bij knaagdierenbestrijding. Zonder preventieve maatregelen nemen nieuwe ratten en muizen de plaats in van de dieren die je net hebt bestreden. En zo blijf je bezig. Dit zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen volgens het Vlaams departement Dierenwelzijn:

 • “Zorg dat er geen voedselbronnen zijn voor de ratten en muizen:
  • Gooi geen (gekookte) etensresten in de compostbak.
  • Gebruik gesloten recipiënten voor het bewaren van (dier)voeders of ander eetbaar materiaal.
  • Zorg dat huisdieren geen voederresten achterlaten. Let hier vooral op als de dieren buiten verblijven zoals pluimvee.
 • Zorg dat er geen toegang is naar mogelijke schuilplaatsen:
  • Dicht kieren en openingen.
  • Plaats roosters voor ventilatieopeningen.”

Lees er hier meer over. Want een geoefend oog is er twee waard!

Dit vind je vast ook interessant:

Partner Content