Minder gazon? Zo pak je dat aan!

Een klassiek gazon kost veel tijd en moeite om te onderhouden en heeft eigenlijk weinig te bieden voor de natuur. Wil je weten hoe je daar verandering in brengt? Tuinexperte Laurence legt het je haarfijn uit!

Hoera: minder werk!

Wekelijks maaien, ontmossen, bemesten… Een kort, strak gazon onderhouden kost veel tijd én moeite. In bovenstaande video deelt tuinexperte Laurence haar ultieme maaitips om je gazon met weinig moeite groen te houden en tegelijkertijd aantrekkelijker te maken voor de natuur. Zo heb je minder werk in je tuin en meer tijd om ervan te genieten. Heerlijk toch?

Hoera: beter voor de natuur!

Minder gazon betekent niet alleen minder werk, maar het is ook veel beter voor de biodiversiteit in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld het gras lang laten groeien op enkele plekken in je tuin en er inheemse bloemen tussen planten. Zo trek je tal van insecten aan, zoals bijen. Bovendien kun je er nog allerlei bloembollen in planten zodat je bijna het hele jaar door kunt genieten van prachtige bloemen in je tuin.

“MAAI MEI NIET” is terug: GEEF DE NATUUR EEN DUWTJE IN DE RUG

Met de actie ‘Maai Mei Niet’ roept Knack iedereen op om in de maand mei het gazon niet of minder te maaien en zo de natuur een duwtje in de rug te geven. Meedoen met de actie is heel eenvoudig:

  • Maai de hele maand mei je gazon niet of veel minder.
  • Tel tussen 27 mei en 2 juni het aantal bloemen in 1m² lang gras.
  • Geef je telresultaat door via maaimeiniet.be en krijg meteen jouw persoonlijke nectarscore te zien. Zo weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor bijen, vlinders en andere bestuivers.
  • De resultaten van een maand zonder grasmaaier? Die ontdek je in Knack van 8 juni. Vorig jaar las je al dat duizenden Vlamingen dankzij de eerste editie maar liefst 5 miljoen bijen hadden geholpen. Doen we dit jaar beter?

‘Maai Mei Niet’ is een actie van Knack en tal van partners, zoals Het Ministerie voor Natuur, KULeuven/MijnTuinLab, Bond Beter Leefmilieu en Velt.

 

Meer video’s met Laurence

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!