Combinatieteelt: zo combineer je bloemen en groenten in de moestuin

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Door de juiste bloemen en groenten met elkaar te combineren, krijg je een grotere oogst én een gezondere moestuin. Tuinexperte Laurence legt uit wat de andere voordelen van combinatieteelt zijn en welke planten en groenten het best bij elkaar passen.

Bloemen in de moestuin

Combinatieteelt is het samenbrengen van groenten, fruit, kruiden en bloemen die een versterkende werking hebben op elkaar. Hoe dat werkt? Bloemen trekken allerlei insecten aan, die niet alleen je groenten gezond houden, maar ook een oplossing bieden tegen ongewenste gasten in de moestuin. Daarnaast zorgen die insecten ook nog eens voor een grotere oogst. Alleen maar voordelen dus! In bovenstaande video legt Laurence uit wat de ideale bloemen zijn om in je moestuin te zetten.

Groenten en fruit combineren

Niet alleen bloemen hebben een positief effect op je moestuin, ook groenten en fruit kunnen elkaar onderling versterken. Een overzicht van de meest perfecte combinaties:

  • Aardbei: radijs, (veld)sla, peterselie, prei, ajuin, knoflook
  • Tomaten: basillicum, selder, prei, knoflook, sla, bieslook
  • Bloemkool: bonen, selder, oregano, dille, kamille
  • Prei: selder, (veld)sla, peper, aardbei, wortels, tomaat, schorseneer
  • Aardappel: bonen, spruiten, dille, spinazie, knoflook, bloemkool, munt
  • Wortel: knoflook, radijs, sla, rozemarijn, bieslook, ajuin, prei, tomaat, witloof

Groenten en kruiden combineren

De aromatische geuren van kruiden hebben – net zoals bij sommige bloemen – een afstotende werking. Een overzicht:

  • Wortel & bieslook: ervaren moestuiniers wisselen vaak rijen wortelen af met rijen ui/look/sjalot. Maar als je een kleine moestuin hebt, is het makkelijker om wat bieslook te planten bij de wortelen. De geur van die bolgewassen verjaagt namelijk  de gevreesde wortelvlieg.
  • Kolen & selder: de sterke geur van selder verjaagt het gevreesde koolwitje.
  • Komkommer/sla & dille: dille trekt insecten aan die de natuurlijke vijand zijn van andere schadelijkere insecten voor onze komkommers en sla.
  • Tomaat & basilicum: je hoeft een basilicumplant maar even aan te raken om te weten dat het een zeer sterke geur afscheidt. En da’s net een geur die heel wat gevreesde parasieten van de tomatenplant afschrikt.

Volop combineren maar, en een goeie oogst!

Schrijf je in op onze Moestuin-nieuwsbrief !

Wil je graag op de hoogte blijven van alle moestuin to do’s voor elk moment? Dan is onze Moestuin-nieuwsbrief een échte aanrader: een tweewekelijkse selectie van artikels boordevol tips, recepten en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt. Schrijf je hier in!

moestuinnieuwsbrief banner

Meer moestuintips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)