Getty Images

Oei, ik moet aan de snoei: zo knip je alles netjes bij in je tuin

Door De Redactie

Omdat iedereen de schaar weleens moet bovenhalen, zetten we de beste snoeitips van veel voorkomende planten in de tuin op een rijtje. Klaar en … knippen maar!

Bang om eraan te beginnen?

 • Wees niet bang: planten gaan zelden dood aan een foute snoei. Hooguit mis je een jaartje bloemen of vruchten.
 • Ben je even de snoeiregels kwijt? Knip je plant dan meteen na de bloei, dan zit je bijna altijd goed.
 • Twijfel je nog? Snoei dan niet. In de natuur wordt er ook niet gesnoeid.
 • Snoei nooit als het vriest of wanneer het onmiddellijk daarna gaat vriezen.

De familie Hortensia

Bij hortensia’s moet je even opletten:

 • Van de typische boerenhortensia’s met roze of blauwe bollen mag je in april enkel de topjes afknippen. Snij je dieper, dan heb je dat jaar geen bloemen.
 • Hortensia’s met witte bolbloemen zoals Annabelle, of pluimbloemen zoals Limelight, mag je wél elk jaar tot kort tegen de grond afknippen.

Bekijk hier de video over hortensia’s snoeien:

Framboos

Knip ergens tussen september en maart alle takken die er dor en bruin uitzien, tot op de grond af. De frambozen van volgende lente groeien aan de jonge, frisse takken. Geen twijfel mogelijk.

Clematis

Bloeit je clematis in de zomer? Snoei dan in de vroege lente (februari-maart). Bloeien ze in de lente? Snoei in de (vroege) zomer, na de bloei.

Rozen

Hoezo, rozen ingewikkeld? Hou drie van de sterkste twijgen, mooi over de plant verdeeld, over en knip alle andere tot tegen de grond af. Knip de overblijvende twijgen 0,5 cm boven de derde naar buiten wijzende knop af. Doe het in maart.

Blauweregen

Blauweregen groeit erg hard; om hem in toom te houden, moet je er echt wel twee keer per jaar flink de schaar inzetten. Kort in januari alle jonge scheuten tot 20 cm in. Knip in juli de lange, nieuwe scheuten tot zo’n 50 cm van de hoofdstengel af.

Een té dikke haag

Een huis gekocht met een kanjer van een haag eromheen? Weg met dat claustrofobische gevoel! Snoei de haag het eerste jaar terug tot 15 cm van de beoogde hoogte. Snoei de volgende winter de ene zijkant helemaal terug en de winter daarna de andere kant. Beuk, meidoorn, taxus, liguster en hulst verdragen zo’n drastische ingreep.

Heb je een druivelaar?

Snoei je je druivelaar na midden februari, dan sijpelt er plantensap uit de (snoei)wonden en gaat er veel energie verloren. Berken doen dat ook: het levert het fameuze berkensap op. Esdoorns geven zo sap voor de ahornsiroop.

Meer tips van tuinexperte Laurence Machiels:

 • Knip verwelkte rozen en passant af, het ziet er veel netter uit en je krijgt er meer nieuwe bloemen voor in de plaats.
 • Snoei niet om een plant klein te houden. Hoe meer je snoeit, des te krachtiger ze groeit!
 • Snoei je hagen een eerste keer voor 21 juni; en daarna nog eens in september.

Een halfuurtje is genoeg

Snoei nooit langer dan een uur aan een stuk; voor je het weet heb je een ontsteking aan je pols, elleboog of schouder. Scheer een halfuurtje, hark het snoeisel bijeen en voer het af, en werk zo verder. Het gaat even snel, maar je lichaam ziet veel minder af.

Goed gerief

Investeer één keer in een zeer goede snoeischaar, dat scheelt een hoop energie. Met een Felco heb je een snoeischaar voor het leven; alle professionals werken ermee. En elk onderdeeltje kun je vervangen.

1 cm-regel

Snoei altijd 1 cm boven een knop of blad, dan loopt daar een nieuwe twijg uit, en krijg je een natuurlijke aangroei, in plaats van rare stompjes.

Dit doe je met het afval

Beschouw je snoeiresten niet als afval, maar als nuttig tuinmateriaal

 • Verwerk fijn haagsnoeisel tot compost
 • Haksel twijgen tot mulch
 • Leg met de dikste takken een takkenwal aan
 • ‘Plant’ takken van (bessen)struiken: het worden nieuwe struiken

Een doekje voor het snoeien

Buxus, taxus, clematissen, Catalpa… zijn gevoelig voor schimmels. Ontsmet je snoeischaar na elke snoeibeurt, met een doekje met een ontsmettingsmiddel voor wondjes.

Weg met dorre takken

Oude struiken worden vaak een wirwar van takken. Knip elk jaar een kwart van die oude takken tot tegen de grond af. Na vier jaar voelt je struik zich als herboren.

Meer tips voor de tuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content