Uitstap van de week: bierfietstocht rond Poperinge en Vleteren

Uitstap van de week: bierfietstocht rond Poperinge en Vleteren

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een toffe bierfietstocht in de Westhoek.

Dwars door het land van de hop

Misschien heb je het al gemerkt, maar vandaag zie je veel minder hopstaken langs de weg dan vroeger, omdat er minder hop gekweekt wordt én omdat de plant steeds vaker op lage draden wordt gekweekt. Maar Poperinge is en blijft een van de grote hop- en bierstreken van Vlaanderen. Een prima plek om een mooie, landelijke – niet erg lange – fietstocht te maken, en natuurlijk tussendoor ook te proeven. Het perfecte begin van de zomervakantie, nietwaar?

De route start aan het Hopmuseum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. Vroeger werd dit plantje hier netjes gewogen, gekeurd en gestapeld. Straf: je vindt hier een van de grootste biercollecties van ons land, met meer dan 1850 bieren in een meterslange muurkast. Dan gaat het naar Brouwerij St. Bernardus in Watou. Naast die brouwerij ligt een hopveld, er zijn nieuwe gebouwen opgetrokken en er is een authentiek café waar je de huisbieren kunt degusteren en deskundige uitleg over het brouwproces krijgt.

Het hopmuseum van Poperinge, gevestigd in het oude weeggebouw. (c) Westtoer

Pitstop met streeklekkernijen

Je komt ook voorbij een aantal restaurants, waaronder Het Ovenhuis en Hommelhof van chef Stefaan Couttenye, een pionier van de bierkeuken. In The Old Fiddler geniet je van de Ierse keuken en leuke volksspelen. Maar voor het zover is, passeer je natuurlijk langs de Sint-Sixtusabdij, waar de beroemde Westvleteren wordt gebrouwen. De abdij kan je niet bezoeken, maar vlakbij vind je café In de Vrede. Hier drink je niet alleen die befaamde trappist, maar proef je ook abdijpaté, paterskaas en nog meer streeklekkers.

Deze fietstocht is een van de vier fietslussen die opgenomen zijn in de Fietsbrochure Tournée locale van Westtoer. De trajecten lopen langs brouwerijen, authentieke kroegen, hopvelden, volkscafeetjes,… Aan de hand van deze ontdekkingstochten ervaar je het bierverhaal van de Westhoek. Deze brochure kun je hier gratis bestellen, of bekijk ‘m online.

Praktisch

  • Vertrekpunt: Hopmuseum, Gasthuisstraat 71, 8970 Poperinge
  • Afstand: 33 km
  • Periode: permanent
  • Traject: 46-16-86-85-39-83-77-76-78-65-2-6-96-92-98-68-67-66-26-42-46
  • Extra info: een beschrijving van de route vind je hier

Coverbeeld: Westtoer

Meer fietstochtjes:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)