Lekker en veelzijdig: 14x recepten met scampi’s

Lekker en veelzijdig: 14x recepten met scampi's

Met een scampi op je bord scoor je altijd. Dit veelzijdige weekdiertje is dan ook ideaal om uitgebreid mee te experimenteren in de keuken. Hier zijn enkele tips, weetjes en topreceptjes!

Heerlijke gerechten met scampi’s:

Enkele weetjes

  • In België wordt er jaarlijks zo’n 37.000 ton diepgevroren gamba’s en scampi ingevoerd.
  • In Italië worden scampi’s langoustines genoemd. Je kunt er ook 1 scampo bestellen, wat dus 1 langoustine is.
  • In België gebruiken we scampi zowel in het enkelvoud als meervoud, maar Het Groene Boekje keurt scampi’s als meervoud ook goed.
  • ‘Onze’ scampi’s zijn eigenlijk zoetwatergarnalen. Deze garnaalsoort heeft zeer fijne, lange scharen. Meteen na de vangst worden de kop en scharen verwijderd. De scampi’s in onze diepvriezer zijn dus de staarten van deze reuzegarnaal.

Koop bewust

Er gaan vaak wilde verhalen de ronde dat scampi’s vol chemicaliën zitten en gekweekt worden in afvalwater. De laatste jaren is de controle op de scampikweek enorm verbeterd en kun je in de meeste supermarkten scampi’s van betrouwbare keurmerken vinden. Wil je zeker weten dat je een verantwoord product in handen hebt? Let dan hierop:

Met een ASC-logo zit je goed. Scampi’s met het keurmerk van het ‘Aquaculture Stewardship Council’ beantwoorden aan de strengste normen voor leefmilieu, voedselveiligheid en werkomstandigheden. Zo bevatten deze geen antibiotica, is alleen duurzaam kweekvoer toegelaten en moeten de producten traceerbaar zijn tot op de kwekerijen. De kwekerijen zelf volgen een duurzaam waterbeheer en voldoen aan internationale normen voor werkomstandigheden.

De prijs

Als je in de diepvriesrekken kijkt, kun je scampi’s kopen aan de meest uiteenlopende prijzen. Deze prijzen worden bepaald aan de hand van een aantal factoren:

  • Zijn de scampi’s voor jou al gepeld, ontdarmd en gekookt? Dan kosten ze meer dan rauw en ongepeld.
  • Hoe groter, hoe duurder, want grotere scampi’s hebben een langere kweektijd.

Tips

  • Je kunt in de meeste winkels reeds gepelde (duurdere) scampi’s kopen. Maar heb je er toch gekocht die je nog moet pellen en schoonmaken? Lees dan hier stap voor stap hoe je te werk gaat.
  • De kunst is om je scampi’s niet te lang te bakken. Anders worden ze heel erg snel taai. Bak ze dus kort op een hoog vuur en roer goed om. Zo’n dertig seconden per kant is meestal goed.
  • Meestal koop je de scampi’s ingevroren. Laat ze altijd eerst ontdooien voor je ze klaar maakt. Laat ze heel goed uitlekken en dep ze droog. Als je scampi’s nog te veel water bevatten, worden ze taai tijdens de bereiding.
  • Bereid scampi’s onmiddellijk na het ontdooien, want ze bewaren niet lang.
  • Het darmkanaal is eetbaar en niet per se slecht voor de gezondheid, maar verwijder deze toch omdat het fijne zwarte streepje een onaangename, bittere smaak in de mond geeft.

Dit simpel gerecht is alvast een goed idee:


Nog meer genieten van lekkere gerechten

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)