© Getty Images

Uitstap van de week: wijnverkenning in het Hageland

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: wandelen over een bijzondere heuvel in Wezemaal.

Het microklimaat van Wezemaal

Een vrij korte wandeling deze keer, maar in het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels kun je die gemakkelijk zelf uitbreiden. Aan de andere kant: je kunt er ook een echte wijnverkenning van maken, in een streek met een eigen microklimaat en een wijngaard die nog teruggaat tot in de middeleeuwen.

Je vertrekt en komt aan op het mooie marktplein van Wezemaal aan het neogotisch, oud gemeentehuis waar nu het Wijnbezoekerscentrum is. Trek zeker wat tijd uit om er meer over de Hagelandse wijn te leren en hem eventueel te proeven.

Wandelen in een wijngaard met middeleeuwse roots. (c) Lander Loeckx

Op je wandeling passeer je langs de prachtige Norbertijnenpastorie uit 1624 met slotgracht en mooi aangelegde tuin. Je maakt een flinke klim naar de 72 meter hoge Wijngaardberg, waar je nog duidelijk de terrassen ziet waar eeuwen geleden de wijndruiven waren aangeplant. Je stapt ook langs de beschermde wijngaardmuur en drie verlaten ijzerzandsteengroeven. Tot slot beland je in een majestueus beukenbos, waarvan je de schaduw zeker op prijs zal stellen op warme zomerdagen.

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels loopt door een streek gevormd door ijzerzandsteen en de bijbehorende oude steengroeven, maar ook bekend door het mooi gelegen kasteel van Horst. 230 knooppunten verbinden er zo’n 300 km wandelwegen. Ze zijn opgenomen in een brochure die je hier kunt bestellen.

PRAKTISCHE INFO

  • Vertrekpunt & parkeren: Wezemaalplein, 3111 Wezemaal
  • Afstand: 8,7 km
  • Periode: permanent
  • Traject: 6 – 604 – 62 – 63 – 65 – 74 – 64 – 61 – 605 – 6
  • Extra info: fiches en gpx-bestanden download je hier.

Coverbeeld: Getty Images

Meer uitstapjes:

Partner Content