Uitstap van de week: wandelen langs Oost-Vlaamse kreken

Uitstap van de week: wandelen langs Oost-Vlaamse kreken

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: stappen door Sint-Margriete samen met mascotte Boerke.

Hertekend door stormen en overstromingen

Het Oost-Vlaamse dorpje Sint-Margriete ligt tegen de grens met Nederland, een lijn waar deze route meermaals voorbijscheert, maar die ze nooit overschrijdt. Zware dijkbreuken hebben hier eeuwen geleden beddingen verlegd en gebieden blank gezet. De gevolgen zie je vandaag nog altijd. De fameuze kreken zijn er nog een restant van: prachtige waterpartijen waarlangs je heerlijk rustig wandelt. Op deze route ontmoet je er twee: de Molenkreek en de Hollandersgatkreek. De grootste, de Boerekreek, ligt iets verder, in het dorpje Sint-Jan in Eremo.

Een van de vele boerderijtjes die je langs de route tegenkomt. (c) Bas van Oort

Je stapt in het landelijke dorpje Sint-Margriete vanaf het Kerkplein recht naar de grens en doorkruist het rijke polderland van het Krekengebied. Dan gaat het richting Molenkreek, een plek waar vogelaars, maar ook hengelaars van dromen. Vissen is trouwens een van de meest gewaardeerde sporten in de streek, samen met schaatsen als het écht koud is.

De wandeling voert je langs het uitgestrekte poldergebied van het Meetjesland. (c) Bas van Oort

Langs de Molenkreekstraat kom je aan de Weegbrug. Vandaag is die niet meer in gebruik, maar je kunt er wel nog het weegmechanisme bewonderen (achter glas). Op borden lees je alles over de vroegere functies van deze installatie. Dan trek je naar de Hollandersgatkreek, alweer uitstekend viswater, maar ook een plek waar je allerlei watervogels kunt spotten. Van hier gaat het weer noordwaarts over de Hontseindestraat. De Honte was een zijarm van de Schelde die hier stroomde, maar in de 15de eeuw volledig van bedding veranderde. De slotkilometers, terug naar het centrum van Sint-Margriete, gaan door de Sint-Margrietepolder, waarbij je alweer een stuk van de grens met Nederland volgt.

Sint-Margriete in de avondzon.

Dit is een route in de reeks Op stap met Boerke, dat zijn uitstappen door het Meetjesland met als mascotte het bekende stripfiguurtje Boerke van Pieter De Poortere. Hier vind je alle routes in deze reeks.

Praktisch: wandelen in Sint-Margriete

  • Vertrekpunt: Kerk Sint-Margriete, Kerkplein, 9980 Sint-Laureins
  • Afstand: 12,6 km
  • Periode: altijd uitvoerbaar, ook heel mooi in de winter
  • Traject: Kerkplein – 93 – 92 – 90 – 89 – 88 – 87 – 96 – 95 – 94 – 93 – Kerkplein
  • Extra info: download het wandelkaartje en de gpx-file hier.

Meer wandelingen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)