Mulchen: wat is het en waarom is het zo goed voor de tuin?

Mulchen: wat is het en waarom is het zo goed voor de tuin?
Getty Images

Het wordt steeds vaker aangeraden om je moestuin te beschermen tegen droogteperiodes en extreme hitte door te gaan mulchen. Maar wat is mulch nu eigenlijk? En hoe begin je eraan?

Wat is mulchen?

Mulchen betekent simpelweg dat we de bodem gaan bedekken met natuurlijke tuinresten. Dat is goed omdat enerzijds de tuinresten composteren tot voeding voor de planten en anderzijds omdat de bodem beschermd wordt tegen extreme temperaturen, uitdroging en onkruiden.

Deze materialen kun je gebruiken om te mulchen:

 • Bladeren
 • Hooi & stro
 • Kruiden
 • Gazonmaaisel
 • Snoei- en moestuinafval
 • Fijne houtsnippers

Waarom is het zo goed voor de tuin?

Bescherming tegen het weer

 1. Mulchen zorgt ervoor dat de grond langer vocht vasthoudt en dat is alleen maar goed nieuws. We moeten daardoor de planten minder vaak water geven en droogteperiodes overbruggen wordt dan toch net ietsje doenbaarder.
 2. Het houdt de bodemtemperatuur onder controle én vermindert de verdamping ten gevolge van de snikhete grond. Een test van Velt wees uit dat de bodemtemperatuur tijdens een hittegolf van onbeschermde grond richting 50 °C gaat, terwijl die van grond onder 2 cm mulch maar 30 °C was.
 3. Mulchen vermindert het wegspoelen van gezonde grond bij hevige regenval.

Versterking van de bodem en het grondleven

 1. De natuurlijke tuinresten composteren tot humus. Zo’n natuurlijk bemesting komt je tuin alleen maar ten goede.
 2. De mulchlaag beschermt de grond tegen extreme temperaturen waardoor het grondleven kan gaan floreren. Pissebedden, compostwormen, regenwormen en nog heel wat andere kleine diertjes zijn cruciaal voor het gezond houden van de grond en die zullen je dankbaar zijn voor zo’n mulchlaag.
 3. Minder onkruid: zaadjes en pluizen komen niet meer rechtstreeks in de grond terecht, en zullen dus niet kiemen.

Tip: vervang je mulchlaag om de paar maanden met nieuwe tuinresten of hooi.

Meer tuintips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)