winterkruiden
Getty Images

Maak een vensterbank vol smaakvolle kruiden

Hoezo, er groeit niets lekkers in de wintertuin? Wat dan met de heerlijke verse kruiden die stoofpotjes en soepen instant verrukkelijk maken? Zet een paar potten op je vensterbank en je hebt nog het hele najaar verse smaakmakers bij de hand.

Bundeltje winterkruiden

Een bundeltje laurier en tijm, vers geknipt uit de tuin, in een grote pot pruttelende bœuf bourguignon. De geur vervult de warme keuken terwijl het buiten bitterkoud is. Hoe gezellig! Dus jawel, er zijn tal van bekende kruiden die gedijen in gure weersomstandigheden. Maar ook minder bekende, zoals komkommerkruid bijvoorbeeld.

Een kleine greep uit het winterkruiden-assortiment:

Bernagie

winterharde kruiden
Getty Images

Bernagie is een eenjarige plant van zo’n 40 cm hoog met een dikke stengel en grote, vlezige, golvende bladeren. De jonge bladeren geuren naar komkommer. Daarom wordt bernagie ook wel komkommerkruid genoemd. Ze zijn lekker in een salade of je kunt ze als spinazie klaarmaken. In zuiderse landen worden ze vaak gevuld met rijst of bulgur. Ook de felblauwe bloemen zijn eetbaar: ze smaken een beetje naar oesters.

Trek je er thee van, dan krijg je na 3 of 4 kopjes per dag een heilzaam zweetafdrijvend effect.

Pimpernel

winterharde kruiden
Getty Images

De kleine pimpernel is een must voor je kruidentuin. Het hele jaar door verwerk je de blaadjes rauw in salades voor hun zachte komkommersmaak. Het pittige blad is ook lekker wanneer je het door zachte kaas mengt. Of voeg een handvol toe aan traditionele sauzen, soepen en stoofgerechten. Ook voor paling in het groen is pimpernel een perfect kruid. Kleine pimpernel doet het overigens ook goed in combinatie met dragon en rozemarijn.

Duizendblad

winterharde kruiden
Getty Images

De zachte, jonge scheuten van duizendblad zijn ideaal voor salades of in omeletten. Je kunt de blaadjes fijnhakken en ze als keukenkruid gebruiken, zoals peterselie. Of je stooft ze eerst nog kort aan in wat boter. Ook lekker om thee van te trekken. Voorzichtig: voor zwangere vrouwen is dit kruid niet geschikt.

Veldzuring

veldzuring zurkel
Getty Images

Veldzuring, beter gekend als zurkel, is een winterharde plant waar je heerlijke soep of puree mee kunt maken. Het is een onmisbaar ingrediënt voor paling in het groen, want het geeft de saus die typische lichtzure, frisse smaak.

Marjolein

marjolein
Getty Images

Echte marjolein of majoraan heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein). Het kruid past vooral bij tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en het geurt heerlijk in gerechten. Van marjolein maak je ook lekkere thee die goed werkt tegen hoofdpijn.

Salie

salie
Getty Images

De blaadjes van salie zijn langwerpig, spits, en groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur is sterk en doordringend. Salie gaat goed samen met rozemarijn. Met salieblaadjes, vers of gedroogd, kruid je vooral vlees- of visgerechten. Salie maakt vet eten licht verteerbaar. Let wel op dat je niet overdrijft, want de kamferachtige smaak overheerst snel de andere ingrediënten.

Bergbonenkruid

bergbonenkruid
Getty Images

De bladeren van bonenkruid worden al sinds de oudheid gebruikt in de keuken, vooral om geroosterd vlees en geroosterde groenten op smaak te brengen. Tegenwoordig wordt het kruid vooral gebruikt in gerechten met bonen (vandaar de naam). De blaadjes zijn namelijk prima tegen een opgezette buik en gasvorming! De smaak doet denken aan een combinatie van tijm en munt.

Meer lezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!.

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."