1 op 5 jongeren denkt aan zelfdoding

Door De Redactie

Uit een enquête van jeugddienst Petto blijkt dat 15% van de jongeren tussen 13 en 20 jaar meerdere keren per jaar aan zelfdoding denkt. 7% speelt meerdere keren per maand tot zelfs dagelijks met deze gedachte...

De enquête werd uitgevoerd bij 2000 Vlaamse jongeren tussen 13 en 20 jaar en leverde deze hoge cijfers op. 5% van de jongeren heeft trouwens reeds geprobeerd een einde te maken aan zijn of haar leven.

Uit het onderzoek kwam ook naar voor dat de meeste jongeren niet over zelfdoding durven/willen praten met vrienden of familie. Jeugddienst Petto vraagt zich dan ook luidop af hoe het zit met die andere 78%. Denken ze echt niet aan zelfdoding of geven ze gewoon niet toe dat ze af en toe met deze gedachten kampen?

Wie z'n problemen wel toevertrouwt aan iemand, doet dat meestal aan leeftijdsgenoten. Ouders en leerkrachten staan onderaan de lijst van vertrouwenspersonen.

Zit je zelf met vragen over zelfdoding, dan kan je terecht bij de mensen van de zelfmoordlijn op 026499555 of via chat op zelfmoordlijn.be.

Partner Content