
5 redenen waarom praten over de dood kan lonen
Samen met AG Insurance
En toch heb je schrik om de sfeer te bederven, om met de deur in huis te vallen, om je onbegrepen te voelen … Die angst bekruipt iedereen, of je nu tegen je afscheid aankijkt of degene bent die achterblijft. De dood blijft een huizenhoog taboe in vele families. Is er eigenlijk een geschikt moment om het onderwerp aan te snijden? Vijf goede redenen om het ijs te breken.
1. Het geeft gemoedsrust
Vraag je je af hoe het je familie zal vergaan, eens jij er niet meer bent? Zullen je kinderen hun studies kunnen afmaken? En wat met je woonkrediet dat nog niet afbetaald is? Hoe zal je gezin de financiële klap opvangen? We vinden het vanzelfsprekend om ons huis of onze auto te verzekeren, maar onze geliefden financiële kopzorgen besparen bij ons overlijden, daar lopen we niet warm voor.
Volgens een recente studie van AG heeft slechts één Belg op de tien een overlijdensverzekering, terwijl vier op de tien ondervraagden overtuigd zijn van het nut ervan.
“Als ik morgen sterf, weet ik dat mijn zoon de ingenieursopleiding die hij net begonnen is, zal kunnen afmaken. Met het kapitaal dat ik hem zal nalaten, kan hij alle kosten betalen voor zijn kot en studies. En dat stelt me gerust”, legt Dominique uit. Zij sloot onlangs een overlijdensverzekering af bij AG nadat ze haar familie er toevallig over had horen praten. “Als we dit gesprek niet waren aangegaan, hadden mijn man en ik nooit de stap gezet!”
2. Je dierbaren zijn voorbereid
Afscheid nemen maakt deel uit van het leven. Door er open over te praten, kun je de dood een plaats geven. Wacht vooral niet tot het te laat is om je geliefden te zeggen dat je hen graag ziet. Breng je papieren in orde, vertel je familie wie je notaris is, waar je bankdocumenten liggen, de sleutel van je kluis, de verzekeringspolissen van het huis …
Misschien sloot je in het verleden wel een overlijdensverzekering af om je kinderen en partner niet in de kou te laten staan? Een gesprek met je bankadviseur of je makelaar zal uitwijzen of je verzekering nog voldoet aan je huidige situatie.
3. Het lucht op
Sterven is beangstigend. Toch is de dood, net als een geboorte, een natuurlijk onderdeel van de levenscyclus. Binnen onze westerse cultuur die eeuwige jeugd en onsterfelijkheid verheerlijkt, is het niet vanzelfsprekend om over het levenseinde te praten. Niets boezemt meer angst in dan het onbekende alleen te moeten dragen.
Praten over de dood werkt bevrijdend en kan angst en twijfels wegnemen. Het overlijden van een vriendin, een buur, een familielid kan een trigger zijn om dit pijnlijke onderwerp binnen het gezin te bespreken. Zelfs al komen alleen de praktische zaken op tafel. Toch kan er een zware last van je schouders vallen. Ook bij het verwerken van het afscheid van een dierbaar persoon kan dit gesprek je extra kracht geven.
4. Je laatste wensen zijn verzekerd
Orgaandonatie, palliatieve zorg, crematie, religieuze dienst … Iedereen heeft een eigen mening over deze uiterst persoonlijke keuzes. Als je niet wil dat anderen over jouw levenseinde moeten beslissen, kun je nu al je wensen uitspreken.
Zo wil Myriam (57 jaar) haar lichaam aan de wetenschap afstaan: “Ik hoop dat men door onderzoek een middel vindt om fibromyalgie te genezen, een ziekte waaraan ik al 25 jaar lijd. Ik heb mijn wens al bijna 10 jaar geleden vastgelegd, omdat ik mijn zoon daar niet wil mee belasten.”
Voor de voorwaarden en de nodige informatie over orgaandonatie kan je terecht op de website https://www.vlaanderen.be/orgaandonatie-na-overlijden.
Heb je voor jezelf een keuze gemaakt? Vergeet dan zeker niet je familie en vrienden op de hoogte te brengen. Dan zijn zij alvast voorbereid. Door het thema en de verschillende standpunten samen te bespreken, kunnen de nabestaanden op de gepaste manier reageren wanneer de vraag wordt gesteld.
5. Je neemt je afscheidsmoment in handen
Je kunt je geliefden geen mooier geschenk geven dan een deel van je begrafenis voor te bereiden. Door zelf een aantal touwtjes in handen te nemen, verlos je hen van moeilijke keuzes en beslissingen. Je kunt hun pijn verzachten door zelf moeilijke knopen door te hakken: welke ceremonie, begrafenis of crematie, … noem maar op.
Florence (45 jaar) werkt al 10 jaar als begrafenisondernemer: “Ik word in mijn carrière zo vaak geconfronteerd met de ontreddering van verscheurde families en uiteenlopende meningen van nabestaanden die denken de laatste wensen van de overledene te kennen. Om mijn kinderen dit te besparen, sloot ik een begrafenisverzekering af. Bovendien heb ik mijn afscheid zelf van a tot z geregeld via https://www.vlaanderen.be/laatste-wilsbeschikking. Daarmee zorg ik voor gemoedsrust tijdens het rouwproces van mijn kinderen.”
Zo ben je zeker dat je geliefden beschermd zijn
Praten over de dood is niet prettig, maar wel noodzakelijk. Het kan veel twijfels wegnemen en problemen in de toekomst voorkomen. Daarom spoort AG iedereen aan om het onderwerp aan te snijden en zo het taboe errond te doorbreken. Op deze manier hoopt AG het thema bespreekbaar te maken en met eigen kennis een gidsende rol te spelen om Belgische gezinnen zo goed mogelijk voor te bereid op het ergste.
“Voor sommigen is het een taboe dat moet worden doorbroken, voor anderen een zorgeloosheid die zal moeten sneuvelen. Het doel blijft hetzelfde: erover praten!” aldus Stefan Junqué van AG. “Alleen door te praten over de dood en je te informeren, kan je de gevolgen ervan inzien. In tweede instantie loont het ook om onze distributiepartners in te schakelen: een verzekeringsmakelaar, bankadviseur, … Zij hebben vaak een nauwe band met hun klanten en een goed zicht op hun specifieke situatie, waardoor ze de gepaste actie kunnen aanbevelen in een dergelijke gevoelige situatie.”
Al hoopt iedereen uiteraard niet vroegtijdig te sterven, een goede voorbereiding kan jou en je naasten alvast wel de nodige gemoedsrust bieden.
Meer weten over de Overlijdensverzekering van AG? Klik hier.