Annick

“Homemade is mijn ding, ik maak graag alles zelf. Het is aards en het brengt een soort rust over me heen”

Annick Ruyts werkte jarenlang voor VRT, nu schrijft ze vooral. Samen met Walter woont ze deels in hartje Brussel en deels in een Ardens dorpje. Ze heeft twee zonen en een plusdochter.

Over huisgemaakte confituur en een lekkere apero

Net geen zes potten, dat is de hoeveelheid confituur die ik vanochtend heb gemaakt. Twee soorten, rabarber met ­aardbei en framboos met stekelbes. Het bijzondere is dat al het fruit uit ons tuintje komt. De kleine bosaardbeitjes zijn mierzoet, de frambozen worden net als de rabarber elk jaar groter en de stekelbessenstruik staat eigenlijk op de grond van de buren, maar die plukken niet.

Zelfgemaakte ­confituur vind ik veel lekkerder dan de industriële varianten en ik kan wat sjoemelen met suiker zodat hij zeker ook ­gezonder is. De potten halen het einde van de zomer niet. Homemade is mijn ding, ik maak graag alles zelf. Het is aards en het brengt een soort rust over me heen. Vroeger was het letterlijk zo dat ik na een verre reis thuiskwam en behoefte had om brood te kneden. Alsof de beweging van mijn vingers in dat deeg en het maken van basisvoedsel mijn thuiskomst extra bevestigde. Moeder was er weer en ze kneedde brood.

Na een periode van minder graag koken ben ik nu weer volop in een experimenteerfase

Ook cake en taart bakken geven me een goed gevoel. De gedachte dat er mensen gaan komen en dat we dat samen gaan opeten – voedsel is voor mij ver­binding. Ergens intrigeert het mij ook om alles vers te maken en weinig prefab eten te kopen. Er kruipt tijd in, je leert ervan en het breng rust in mijn hoofd. Na een periode van minder graag koken ben ik nu weer volop in een experimenteerfase. Ik vind de heerlijkste gerechten op Instagram en raak erg geïnspireerd door de ideeën om vegetarische en vegan recepten te maken. Dat ik bovendien aangetrokken word door gezonde voeding en veel groenten is mooi meege­nomen.

Walter en ik zijn mensen die heel snel aankomen als we ons laten gaan. Na de kerstperiode is er bij ons allebei gegarandeerd drie kilo bij, zonder dat we schransen als de beesten. Neen, het is de aard van het beestje zelf. Een paar zware diners, wat meer wijn en af en toe een dessert en ze smijten de kilo’s ertegen. Nu willen we allebei wat kilo’s kwijt in de zomer. Het warme weer en de lichtere kledij maken dat we allebei voelen dat de aperitiefjes die elke avond zo gezellig maken, zich op onze heupen hebben vastgezet.

Echt op dieet gaan doe ik niet meer. Daarvoor eet ik te graag en kook ik te gezond. Ons gewone voedingspatroon bestaat nu al uit groenten en weinig brood. Daar nog dingen van afpitsen is moeilijk. Ik hou echt niet van eliminatie­diëten waarbij je bepaalde zaken niet mag eten. Net dan heb ik er verschrikkelijk veel zin in. En de ervaring leert me dat zodra je opnieuw normaal eet, de kilo’s er weer aan vliegen.

Echt op dieet gaan doe ik niet meer. Daarvoor eet ik te graag en kook ik te gezond

Het zijn de gezellige dingen die ons doen bijkomen, de ­aperitiefjes en aperitiefhapjes. Het zal dus niet eenvoudig zijn om met goed weer op onze lijn te letten, want zowel ons Brusselse terras als ons Ardeense tuintje schreeuwen elke avond om een fris glas en wat lekkers erbij. Het is een fijne manier om de dag neer te leggen en elkaar als koppel terug te vinden of met vrienden bij te kletsen. En uiteraard is dat samenzijn even gezellig met een glas water en wat radijzen. Maar de extra’s zijn vaak toch net ietsje verleidelijker.

Ons afvalplan is dat ik nóg gezonder probeer te koken en dat we meer gaan sporten en bewegen, zodat we ons toch een paar avonden in de week een uitgebreider aperitief kunnen ­veroorloven. Mijn sportleven is stilgevallen in de coronatijd en ik heb het, afgezien van veel wandelen, nooit opnieuw opgepikt. We zijn de laatste week in Brussel elke ochtend om 7.30 uur naar de fitness geweest. Nu we in ons Ardennenhuis ‘overzomeren’, maken we elke ochtend vroeg een wandeling op hoog tempo en doen we daarna nog oefeningen. Het is een mindset.

Soms mag ik er ’s ochtends niet aan denken dat ik zou gaan fitnessen zo direct na het opstaan. Maar ik weet dat als je het een tijd kunt volhouden, je er op de duur keihard naar begint uit te kijken. Even door die zure appel dus. En eerlijk gezegd, in dit warme zomerweer is het superfijn om voor de grote hitte en bij een nog lage zon door de velden te stappen. Mijn tenuetje hangt al klaar voor morgen. En daarna yoghurt met een schepje huisgemaakte confituur!

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Meer columns van Annick:

Partner Content