Sara
Groeten uit Zweden: “Schoolreizen naar het buitenland zijn hier gratis, en dat vindt men normaal”
In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.
Wie is Sara? 45, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (17) en Stina (14). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.
Italiaanse studenten op bezoek
Een tijdje geleden trok Elias op avontuur met de klas, naar Italië: een bezoek aan een middelbare school in Assisi. Nu was het tijd voor de Italiaanse studenten om hun koffers te pakken en op het vliegtuig te stappen richting het Hoge Noorden. Het kleine huisje in onze tuin zou een paar dagen onderdak bieden aan drie Italiaanse pubers.
Waren ze met een bang hartje vertrokken naar het land waar het in mei nog kan sneeuwen en mensen pizza met banaan bestellen?
Terwijl ik het laatste bed aan het dekken ben, dwalen mijn gedachten af. Ik probeer me een voorstelling te maken van de studenten, een beetje zoals je je meteen een beeld vormt van de personages in het boek dat je aan het lezen bent. Misschien zijn het wel beste vrienden, die elkaar al van in de kleuterklas kennen en door het leven gaan als de drie musketiers. Ze zouden geen geheimen hebben en elkaar zo goed aanvoelen dat zelfs de keuze van de bedden probleemloos zou verlopen.
Ze zouden een grote koffer met zich meeslepen, eentje waar de Italiaanse mama nog snel wat extra sokken en onderbroeken in gestopt had. Drie verzorgde jongens, met een kapsel dat steeds mooi in de plooi valt en een vleugje typisch mannelijke parfum. Zouden ze uitgekeken hebben naar deze reis, vroeg ik me af, of waren ze met een bang hartje vertrokken naar het land waar het in mei nog kan sneeuwen en mensen zonder schroom een pizza met banaan bestellen.
Echte bofkonten
Als ik denk aan Italië flitsen er allerlei stereotypen door mijn hoofd: chique auto’s, veel blingbling en dure maatpakken, maar misschien hebben de ouders wel flink moeten sparen om deze reis te kunnen bekostigen. Zelfs na al die jaren in Zweden vind ik het nog altijd verbijsterend dat de school hier écht gratis is, van boeken tot warme maaltijden en ja, zelfs de reis naar Italië inclusief vliegtuig, trein en hotel met ontbijt.
Ook nu, tijdens het bezoek van de Italiaanse studenten, staat er een driedaags tripje op het programma, naar Öland, het tweede grootste eiland van het land dat door de Zweedse koninklijke familie al jarenlang verkozen wordt tot favoriete zomerbestemming. En ook nu gaat het om een gratis reis, volgt er geen onverwachte factuur, en moeten Zweedse ouders niet maandenlang een centje aan de kant zetten om zoon- of dochterlief deze ervaring te bieden. Pure luxe!
Ik denk terug aan mijn klasgenoten vroeger, en hoe ze niet allemaal mee konden op skireis. In Zweden zijn ze allergisch voor die ongelijkheid
Echte bofkonten zijn het, denk ik bij mezelf, terwijl ik terugdenk aan mijn eigen klasgenoten, die dertig jaar geleden niet allemaal mee konden op skireis. Ik besef nu hoe mijn ouders zich waarschijnlijk ook financieel dubbel geplooid hebben, om hun dochter die ervaring te gunnen. Ik neem aan dat er op dat vlak in België nog niet veel veranderd is, dat er nog steeds kinderen zijn die eenzaam achterblijven, terwijl hun klasgenootjes herinneringen maken voor het leven. Die ongelijkheid, daar zijn ze allergisch voor in Zweden, elk kind moet gelijke kansen krijgen.
Ik denk aan de pubers op Öland, die misschien klagen over het eten of een slechte matras, maar niet beseffen hoe bevoorrecht ze zijn, dat ze dit allemaal mógen meemaken. Het sneeuwt niet altijd in mei en niet al het eten is slecht in Zweden, maar dat het leven hier goed is, dat idee klopt wél ☺️
Meer verhalen uit Zweden:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!