De

Groeten uit Zweden: “Hoe we hier Halloween vieren, past perfect in het lagom plaatje: niet te veel en niet te weinig”

De

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van 2 karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Halloween en ik, we hebben een speciale relatie. Mij kun je nogal snel de stuipen op het lijf jagen, en verkleedpartijtjes laat ik toch liever aan me voorbijgaan. Laten we het dus even niet hebben over fake bloed en de race om het meest akelige kostuum, maar over wat Halloween wél voor mij betekent, en dat is gezelligheid. Ja, je leest het goed: van mij krijgt deze dag een dikke 8 voor sfeer en gezelligheid, ondanks het gegriezel.

Feestje met de buren in België

Als ik terugdenk aan Halloween in België, is het ook dat gezellige karakter ervan dat me doet glimlachen. Het was altijd de ideale gelegenheid om met alle mensen in onze straat samen te komen. Het was die avond al wat kouder en vroeger donker, dus het duurde niet lang voor de eerste vuurtjes werden aangestoken. Er was de onevenaarbare pompoensoep van de buurman, gelach en getater en verklede kinderen die ervan genoten om meer te snoepen dan hen lief was en stiekem wat langer op te blijven.

Hier in Zweden maken we het intussen even gezellig. Halloween is het perfecte moment om de zomer definitief achter ons te laten en de herfst welkom te heten. Geef toe, elk excuus om samen te knutselen, je huis extra aan te kleden en kaarsjes aan te steken is goed, toch? Halloween in Zweden verschilt trouwens niet erg van hoe het er in België aan toegaat, al is het misschien iets minder uitgesproken en opvallend. Dat past perfect binnen het lagom-plaatje: niet te veel en niet te weinig. Maar bovenal: overdrijven is nooit goed. Al geldt dat laatste niet als het gaat om de hoeveelheid snoep die de gemiddelde Zweed naar binnen werkt. En ja, dus ook op Halloween.

“Ken je dat gevoel, dat je naar je kinderen kijkt met een glimlach tot achter je oren van trots? Wel, zo keek ik op dat Halloweenfeest naar Elias”

Op school branden nog meer kaarsen en gezellige lampjes dan op een reguliere schooldag. En afgelopen vrijdagavond was er dan een heuse halloweendisco. Een projectje van de zesdejaars, die de gelegenheid aangrepen om centjes te verdienen voor hun schoolreis. Ze hadden de eetzaal omgetoverd in een kinderfeestje om u tegen te zeggen. Een hapje en een drankje, verschillende zelf georganiseerde spelletjes en fijne muziek: alle ingrediënten voor een toffe avond waren aanwezig. De échte halloweenfans konden zich laten gaan in hun griezelige outfit, maar verplichtingen of suggesties waren er niet. Elk kind is namelijk anders – ook in hoe hij feest – en dat is helemaal oké.

Trots op Elias

Ken je dat gevoel, dat je naar je kinderen kijkt met een glimlach tot achter je oren van trots? Wel, zo mag je het gevoel dat ik vrijdagavond had omschrijven. Ik was zo trots op Elias, die samen met zijn klasgenoten de hele avond in elkaar stak met beperkte hulp van de juf. Op het feit dat ze hadden leren plannen, omgaan met geld en voelen dat niet alles vanzelf komt. Zijn vrolijke gezicht terwijl hij aan de kassa zat, de kinderen welkom heette en zag dat het goed was, sprak boekdelen. Het was een beloning voor het harde werk, en hij leek de ‘frustraties’ die boven waren gekomen wanneer de taken verdeeld moesten worden al weer vergeten. Net als het feit dat hij vond dat de meisjes – duidelijk in de meerderheid in z’n kleine klasje – te veel het voortouw namen bij de organisatie. “Niemand heeft beweerd dat het makkelijk zou zijn, schat”, dacht ik, maar een les over het leven was het eens te meer.

En Stina? Die genoot van de gezelligheid, maar ook van de juiste outfit kiezen, wat extra aandacht besteden aan haar kapsel en dansen met de vrienden. Voorlopig nog zorgeloos, maar over een paar jaar is het aan haar.

Gezellige groetjes, Sara

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content