Sara

Groeten uit Zweden: “Hier eten ze enkel snoep op zaterdag. Goed idee, of niet?”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (10). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Vrijdagmiddag na school komt traditioneel de vraag van Stina: “Mama, gaan we snoepjes kopen”? En ze is niet alleen. In Zweden is het namelijk traditie om enkel op zaterdag snoep te eten. Lördagsgodis, wat zoveel betekent als ‘zaterdagse snoep’ is een echt dingetje, met lange rijen aan de kassa van de snoepwinkels tot gevolg.

Bakken vol schepsnoep

Toen we nog in België woonden, vroegen de kinderen weleens om een koekje, een stukje chocolade of snoepje na het eten, maar daar bleef het doorgaans bij. Het echte schepsnoep, uit van die grote plastic bakken, kenden ze enkel van die eenzame keer dat we naar de grote cinemazaal in de stad gingen.

Is dat even anders hier in Zweden! Ik overdrijf niet als ik zeg dat zelfs de kleinste supermarkt een muur vol zogenaamd schepsnoep heeft. Het aanbod is enorm en veelzijdig. Zelfs aan de vegans werd gedacht, met een speciale sectie snoepjes zonder gelatine. De COOP-supermarkt vlakbij de school van Stina is uiteraard ook goed voorzien. En dus schepte ze erop los, om in de auto op weg naar huis meteen in haar goed gevulde zakje te graaien. “Awel, wat doe je nu, Stina?”, probeerde ik nog tegen beter weten in. “Lördagsgodis is enkel voor op zaterdag, hé meid”.

Mijn snuggere kind probeerde de Zweedse en Belgische manier van snoepen te verzoenen, namelijk door de week een beetje en op zaterdag veel, maar die vlieger gaat niet op.

Traditie, goedgekeurd door overheid en tandartsen

In het begin vond ik het begrip lördagsgodis een beetje vreemd, zeker als je al die kinderen met een grote zak snoep ziet rondlopen! Maar eigenlijk zit het best goed in elkaar. Het is héél lang geleden in het leven geroepen omdat mensen steeds meer gingen snoepen, maar de Zweedse overheid was bang dat iedereen met een slecht gebit zou eindigen. De campagne wilde snoep niet afraden of verbieden, maar stelde voor om slechts één keer per week snoepgoed te eten. Dat werd zaterdag. En zo geschiedde!

Zo stom is het dus helemaal niet. Volgens tandartsen is het alleszins beter om de hoeveelheid snoep in één keer te eten en nadien je tanden goed te poetsen dan het te verdelen over verschillende dagen in de week. Ook voor de ouders is het een duidelijke regel en de kinderen weten dat ze er door de week niet om moeten vragen.

Zonder gaatjes

Hier in huis is nog een beetje werk aan de winkel, bengelend in niemandsland wat afspraken rond snoep betreft. Als het van mij afhangt integreren we lustig verder en nemen we ook deze gewoonte over. Hopelijk blijven Elias en Stina, net zoals zoveel Zweedse kids, dan ook gespaard van vervelende gaatjes in de tanden! Al zal het feit dat de tandzorg hier gratis is tot je 24ste verjaardag ook wel meespelen.

PS nu weet je ook meteen waarom de snoepjes die je bij IKEA vindt de naam lördagsgodis dragen. Let er maar eens op!

Zoete groetjes uit Zweden!

Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content