©ThomasDeBoever

Holy Guacamole! Zo help je boeren om hun eigen fruit en groenten te telen

Samen met Broederlijk Delen

Avocado’s, bananen, mango’s: het zijn een paar van de lekkerste troeven van Guatemala in Midden-Amerika. Maar omdat de grond zo ongelijk is verdeeld, slagen de meeste lokale boeren er niet in voldoende eten op tafel te toveren. Met de campagne ‘Holy Guacamole!’ wil Broederlijk Delen dat veranderen.

Meer dan 50% van de landbouwgrond is in handen van amper 2% van de bevolking.

 

 

Guatemala is een prachtig land in Midden-Amerika, met hoge bergen, ruwe vulkanen en eindeloos groene landschappen. De meerderheid van de bevolking is er afhankelijk van de landbouw. Maar de meeste boeren hebben zelf geen grond. Ze werken op plantages van steenrijke grootgrondbezitters voor een hongerloon. Ze kunnen zelfs geen fruit en groenten kopen. Maar waarom telen ze dan gewoon zelf hun voedsel niet? Ze willen niets liever!

Fruit en groenten hebben in Guatemala niet veel nodig: een vruchtbare akker. Een beetje vakkennis ook, en veel liefde en zorg van degene die hem teelt. Aan dat alles is er bij de boeren geen gebrek. Alleen is de landbouwgrond al eeuwenlang verschrikkelijk ongelijk verdeeld. Meer dan 50% van de landbouwgrond is in handen van amper 2% van de bevolking. De overheid doet niets aan deze historische ongelijkheid. Ze geeft voorrang aan grote bedrijven die gewassen telen om te exporteren naar het buitenland. Daarom is er op het platteland heel veel voedselonzekerheid. Bijna de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed. Dat is gewoon onrechtvaardig.

We doen er iets aan
Samen met lokale partnerorganisaties helpt Broederlijk Delen de boeren om een eigen stukje grond te verwerven. Daarna kunnen ze dat kleine lapje efficiënt en duurzaam benutten. Dat zou in principe niet moeilijk mogen zijn. Na de koffiecrisis liggen heel wat plantages er verlaten én verwaarloosd bij. Duizenden hectares grond liggen braak omdat de eigenaars er niet meer in willen investeren. Maar het verkopen aan een arme boer levert ook niets op.

Wij zoeken dus samen met de boeren en met onze partnerorganisatie Plataforma Agraria naar manieren om die onbenutte grond legaal te verwerven. We helpen hen de grond weer vruchtbaar te maken, zodat honger verleden tijd wordt. Wij leren ze efficiënte technieken aan waarmee ze de oogst kunnen verbeteren.

©ThomasDeBoever

Van eigen veld naar eigen bord
De voorbije weken kon je hier de verhalen lezen van de boeren Leonarda en César, die net als een paar anderen de trotse eigenaar van een stukje landbouwgrond zijn of willen worden. Ze telen groenten en fruit, waarmee ze zonder problemen hun gezin te eten kunnen geven. De overschotten verkopen ze op de lokale markt, en dat zorgt elke maand voor een mooi extraatje. De honger is voorgoed uit hun leven verdwenen. Daarnaast oefent Broederlijk Delen ook politieke druk uit voor een rechtvaardige herverdeling van de grond. Ook de Europese Unie en België moeten hun rol spelen, vinden wij. We sensibiliseren hen om rechtvaardige handelsrelaties te ontwikkelen, die de rechten van mens en milieu respecteren.

©ThomasDeBoever

Vruchten plukken
Ook jij kunt ervoor zorgen dat boeren zelf de vruchten plukken van hun harde werk.
Dankzij jouw financiële steun kunnen gezinnen zaaigoed, gewassen en het nodige gereedschap kopen. Met een gift van € 24 help je een gezin al aan een startpakket voor eigen grond. Met € 56 bezorg je het een kleine landbouwkit met zaden, planten en materiaal om groenten en fruit te telen. En met € 98 schenk je een familie naast eigen grond en planten ook de nodige opleidingen om hun inkomsten te verbeteren.

Help de boeren met een gift
Doe een storting op rekeningnummer BE 12 0000 0000 9292, of doe een online gift