Sara

Groeten uit Zweden: Op meidentrip … Stockholm, here we come!

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 42, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (14) en Stina (11). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Twee jaar hebben we erop moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover. Terwijl jullie dit lezen genieten de beste vriendin en ik van een meidentrip met de camper, om te vieren dat we 40 werden, en 41, en 42… 

De Columbus achterna!

Veertig word je maar een keer, dachten we twee jaar geleden, net voor de coronacrisis uitbrak. We maakten wilde plannen om Columbus-gewijs de archipel van Stockholm te ontdekken met een VW-busje. We zouden mannen en kinderen achterlaten en de vrije natuur in trekken. Zwemmen in de zee, lekker eten en vooral babbelen zoals je dat alleen met je beste vriendin kunt. Keihard ons best doen om de controle en bezorgdheden los te laten en in het moment te leven. Wat er op ons pad zou komen, zagen we dan wel.

“Die wereldwijde pandemie konden we niet voorspellen”

Dat dat een wereldwijde pandemie zou zijn, hadden we niet kunnen voorspellen. Dus werd het verjaardagstripje meermaals uitgesteld of niet geboekt omdat de omstandigheden niet gunstig waren. Veertig werd eenenveertig en in de eerste helft van dit jaar vierden we allebei zelfs onze 42ste verjaardag, elk in eigen land en helaas ook zonder elkaar. Maar wel mét geboekte tickets en concrete plannen in het vooruitzicht. Stockholm, here we come!

Meidentrip op je 42ste

Het klinkt misschien vreemd om – als je 40+ bent – nog te spreken over een girls- of meidentrip en toch voelt het op sommige momenten alsof we nog altijd twintig zijn. Met net zoveel zin om te vertrekken en evenveel kriebels in de buik. Al zullen de avonden beduidend korter zijn en de telefoongesprekken met het thuisfront langer. Waar het écht om gaat is tijd doorbrengen met elkaar. Al zeggen we geen neen tegen een hapje of een drankje, inclusief adembenemende uitzichten.

“Zweden is het land bij uitstek om te columbussen.”

Ik besef dat ik mijn beide pollekes mag kussen. Tenslotte ben ik het die enkele jaren geleden besloot om meer dan 1000 km verder te gaan wonen, in een land vol bossen en water. En de beste vriendin, die kwam me al meermaals bezoeken, alleen of met het hele gezin. Maar een tripje in Zweden alleen met ons twee is een primeur. De kampeerervaring is minimaal, maar de goesting compenseert dat ruimschoots. Bovendien is Zweden het land bij uitstek om het gemaakte entertainment links te laten liggen en te ‘columbussen’

Fantaseren over de volgende slaapplek

Rustig rondrijden zonder enig doel en je laten leiden door het toeval. In dit geval waarschijnlijk een bordje langs de kant van de weg met loppis of sommarcafe, of als je veel geluk hebt een combinatie van beiden.

In een authentiek Zweeds interieur je tegoed doen aan een kaneelbol, geserveerd op een bordje dat van de bomma kon zijn en je koffie aan de thermos nog eens bijvullen. Ondertussen honderduit fantaseren over het uitzicht van de volgende slaapplek en voor je vertrekt beslissen om toch dat ene mooie kadertje uit de loppis, of het Zweedse antwoord op de Franse brocante, te kopen. Dat is vakantie!

Nu is het even aan ons twee. Daarna is het tijd voor zomervakantie met de kinderen en veel fijne bezoekjes uit België. Härligt!

Groeten uit Zweden,

Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content