Openhartig: wat als geen enkele arts weet welke ziekte je hebt?

Openhartig: wat als geen enkele arts weet welke ziekte je hebt?
Getty Images

Elke en Karin proberen allebei te overleven met een mysterieuze ziekte waarvan geen enkele arts de diagnose kent. Maar de aandoening zet wel hun hele leven op losse schroeven…

Karin raadpleegde al meer dan 20 dokters voor haar hardnekkige evenwichtsklachten

Karin (42): “Ik heb de voorbije 20 jaar wel vijftig verschillende dokters bezocht, maar geen enkele die me kon vertellen wat er precies met me scheelt. En dan te bedenken dat ik zo’n doktersbezoek vroeger altijd zo lang mogelijk uitstelde…

Het begon allemaal met een onschuldig voorval op kamp, nu alweer 21 jaar geleden. Ik was mee als monitrice, toen een van de kinderen tijdens een spelletje plots hard in mijn nek sprong. Even voelde ik een snerpende pijn, maar omdat die snel weer verdween, schonk ik er verder geen aandacht aan. De volgende maanden dook de pijn helaas steeds vaker op. Pas toen ik echt verging van de pijn, ging ik langs bij mijn huisarts. Die vond niet meteen iets, maar stuurde me op basis van mijn klachten naar een chiropractor. Na een paar ‘kraaksessies’ dacht ik dat het al een pak beter ging, tot ik op een nacht wakker werd, mijn ogen opendeed en vaststelde dat ik me niet meer kon bewegen. Met veel moeite slaagde ik er uiteindelijk toch in om recht te staan, maar ik viel bijna onmiddellijk weer om. De weken daarna ging het van kwaad naar erger: steeds vaker viel ik zomaar om of kon ik me na een nacht in bed nauwelijks nog bewegen.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Geert Lefevere, psycholoog, over de behandeling van patiënten met onverklaarde klachten

“Vroeger dachten dokters: als het niet lichamelijk is, dan moet het psychisch zijn. Dat horen we gelukkig steeds minder”

Kunnen mensen met onverklaarde klachten eigenlijk behandeld worden?

“Toch wel, maar omdat het vaak zo’n complexe problematiek is, werken we samen met een team van verschillende artsen, kinesitherapeuten en psychologen. Elk van die artsen gaat dan op zoek naar mogelijke oorzaken én herstelmogelijkheden. Helaas blijkt de oorzaak vaak ook na verschillende onderzoeken onvindbaar. In dat geval richten we ons volledig op het herstel, op een manier voor de patiënten om toch een waardevol leven te kunnen leiden. Vroeger spraken we weleens over ‘patiënten die moeten leren leven met hun klachten’. Maar daar zijn we intussen van afgestapt, omdat het niet echt respectvol is tegenover de patiënten. Zij proberen namelijk vaak al jaren zo goed en zo kwaad mogelijk met hun aandoening te leven. Als team proberen we hen in plaats daarvan tips aan te reiken om hun herstel te bevorderen (bv. je energie doseren, je lichaam rust gunnen) én om dat herstel zeker niet in de weg te staan (bv. jezelf geen verwijten maken, de grenzen van je lichaam respecteren). Ook de omgeving van de patiënten kan daarbij een belangrijke rol spelen, door genoeg begrip te tonen voor de situatie.”

Zitten zulke onverklaarde klachten soms ook gewoon tussen iemands oren?

“Vroeger dachten dokters: Als het niet lichamelijk is, dan moet het wel psychisch zijn’. Dat horen we vandaag gelukkig steeds minder. We weten natuurlijk wel dat ons psychologisch welzijn invloed heeft op ons lichaam, en dat stress een rol kan spelen bij lichamelijke klachten. Maar in onze kliniek zien we dat zo’n verband maar zelden echt te bewijzen valt. We moeten dus voorzichtig zijn om klachten zomaar toe te schrijven aan stress. Het is wel zo dat we een rode draad in de verhalen van onze patiënten zien: het zijn vaak gedreven, zelfstandige en eerder perfectionistische mensen, die niet snel om hulp zullen vragen aan hun omgeving.”

Geert is verbonden aan de KOLK, de Kliniek voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten.

Uit: Libelle 35/2019 – Tekst: Margot Kennis

Zeldzame ziektes bespreekbaar maken

De verhalen van Karin en Elke zijn lang geen uitzondering. Maar liefst 500.000 patiënten in België kregen al de diagnose van een weinig voorkomende ziekte. Enkele cijfers op een rij:

  • Er zijn zo’n 500.000 patiënten en 6.100 verschillende zeldzame ziektes in België
  • Een ziekte wordt als zeldzaam beschouwd wanneer er minder dan 1 op 2.000 gevallen zijn
  • Gemiddeld duurt het 4,5 jaar voor patiënten de juiste diagnose krijgen
  • 75% van de zeldzame ziektes treft kinderen, 30% overlijdt hieraan voor hun vijfde verjaardag
  • 72% van de zeldzame ziektes heeft een erfelijke oorsprong

Naar aanleiding van Zeldzame Ziektendag op 28 februari lanceerde RaDiOrg (de overkoepelende organisatie voor mensen met een zeldzame ziekte) de campagne #notaunicorn. Tijdens de campagne zullen verschillende patiënten hun persoonlijk verhaal vertellen, en ook tal van influencers en BV’s helpen mee om zeldzame ziektes bespreekbaar te maken.

Meer info over de campagne vind je via de website van RaDiOrg, via Facebook of Instagram.

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)